Celonárodní vánoční chyba – cukroví si z mísy bereme rukama. Jak na to, radí Ladislav Špaček

14. prosinec 2025

Jak si nabrat noblesně cukroví z mísy a přenést ho na svůj talířek? Je-li to společná mísa, tak řešíme nejen problém etiketní, ale také hygienický. Co na to Ladislav Špaček?

Víme, že je nepřípustné hrábnout do mísy s ovocem nebo se salátem a něco si vybrat. Překládat si něco rukama je naprosto skandální. U cukroví jsme trošku tolerantnější, protože jde o suché pokrmy a nehrozí nebezpečí kontaminace.

Nicméně buďme obezřetní, abychom se nedotkli ostatních kousků. Naprosto ideální je servírovat cukroví pomocí lopatek. Malé cukrářské lopatky slouží přesně k tomu, abychom si nabrali příslušný kousek, o který máme zájem, a přenesli jej na svůj dezertní talířek. Lopatku používají všichni. Je to jako překládací příbor v míse se salátem nebo s jinými pokrmy.

Takže vždycky podebereme a naložíme si tolik kousků, kolik uznáme za vhodné. Neměli bychom to ale přehánět a také chceme, aby zůstalo i na ostatní. Na rautu si rovněž nenabíráme tolik, aby nám to cestou ke stolu nepadalo na zem.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Spustit audio