Alena Kirpalová pekla dorty pro čtyři české prezidenty. Její zákusky okouzlily i korejské filmaře

1. červenec 2025

„Šlehačku už nejím, ale před koláči musím utíkat,“ říká cukrářka Alena Kirpalová. Ani po 35 letech ve světě gastronomie se výzvám nevyhýbá a stále sleduje nové trendy. V Lánském cukrářství vsadila na klasické punčové řezy, větrníky a věnečky. Na výrobu dortů používá ale i nevšední suroviny, jako je špenát, mrkev nebo bylinky.

Lánské cukrářství spojené s restaurací sídlí na návsi uprostřed obce. V domě původně bývala mlékárna, papírnictví a drogerie. Výrobna dortů v zázemí je překvapivě malá. Rušno je zde každý den už od pěti hodin od rána.

Pečou se zde koláče, vdolky i dorty. Na stole odpočívají borůvkové knedlíky jako od babičky. „Pořád ještě ty směsi nepoužíváme, my pořád klepeme vajíčka, mouku krásně kypříme a tvarohový krém je z tvarohu a ne z prášku,“ usmívá se Alena Kirpalová, nositelka mnoha ocenění z národních a mezinárodních soutěží. Sama působí jako certifikovaná komisařka v oboru cukrář pro mezinárodní Asociaci kuchařů a cukrářů WACS.

Dorty v Lánském cukrářství pečou s láskou

Ve vitrínách v Lánském cukrářství najdete klasické karamelové větrníky, ale i dorty z netradičních surovin jako je špenát, máslová dýně, mrkev nebo estragon. „Momentálně beru inspiraci hodně na celosvětových veletrzích jako třeba SIGEP v Rimini (Itálie), jezdím po mistrovstvích světa a samozřejmě internet, to je největší inspirace,“ popisuje Alena Kirpalová. „Ale pořád se chceme držet těch našich českých chutí a snažíme se nedávat tresti a třeba do punčáku dáváme opravdu rum.“

Jednou ze zajímavých výzev je práce pro film a reklamu. Alena Kirpalová se právě chystá na velkou zakázku pro korejské filmaře. Zatímco v cukrářství klade velký důraz na kvalitu výroby, lákavý vzhled a čerstvé suroviny, v případě 60 maket dortů pro film jde především o precizní práci, pokud jde o zdobení.

Jaké jsou současné trendy při výrobě cukrovinek a dortů? Jak se dělá dort do filmu? A co Alenu Kirpalovou v práci těší nejvíc? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

Spustit audio