Automat na bramborovou kaši pro astronauty? Krejčík a jeho start-up vyvíjí přístroj pro NASA
Jakub Krejčík a jeho společnost Heaven Labs se snaží vyvinout jídlo pro astronauty, které bude nutričně vyvážené a které by ve vesmíru mělo vydržet několik let. „Primárně se snažíme vyvinout technologii, která by měla to jídlo vydávat. Souběžně s tím pak řešíme, jak ho co nejlépe uchovat, abychom využili co nejmenší prostor a zabrali co nejméně hmotnosti,“ vysvětluje.
Mise, pro kterou tuto technologii vyvíjí, je jiná v tom, že nebude závislá na modelu zásobování. „Všechnu tu stravu už tedy bude nutné vzít s sebou ze Země,“ nastiňuje. Ideální formou by podle něj byl krystal.
Čtěte také
„Právě začínáme s kompletací prototypu a testováním. Do pár týdnů bychom měli ukázat, co ta technologie umí,“ naznačuje.
Technologie společnosti Heaven Labs by prý měla fungovat jako kouzlo. „Ta složitá část by měla být jakoby ‚za oponou‘. Pro astronauta by to celé mělo připomínat zážitek, který při jídle má tady na planetě Zemi.“
„Ta jídla by měla vypadat pozemsky. To je z naší strany velmi žádané. Za oponou bude ta technologie obohacovat prášek, zdrojovou surovinu, o vodu, bude tomu přidávat teplotu, texturu a tak dále. Výsledkem pro toho, kdo to vidí ‚za oponou‘, by mělo být normální jídlo a pití – polévky, bramborová kaše, burger, zákusky…“
Technologie je navržena tak, aby měla co nejmenší servisní požadavky. „Měla by se sama čistit, nebude nic velkého od astronautů vyžadovat. Ti nebudou muset dělat vůbec nic,“ nastiňuje Krejčík.
Chutné jídlo je základem dobré nálady, a tak i strava pro takovou misi musí splňovat daný požadavek na hédonické škále. „Hodnotí se vzhled, chuť, jaký to má přínos pro dobrou náladu, která je při dlouhodobých misích velmi důležitá.“
Co součástí takového systému určitě nebude je alkohol a perlivé nápoje.
Jaké má NASA podmínky spolupráce? Jak v současnosti vypadá strava astronautů? Poslechněte si celé Hovory v audiozáznamu. Moderuje Naděžda Hávová.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.