Čokoláda Lidka z Kutné Hory opět sklízí úspěch. Manželé Bartošovi se při výrobě sladkostí nebojí experimentovat

28. říjen 2020

Čokoláda Lidka kdysi získala zlato na soutěži v Paříži, teď opět sklízí úspěch. Kutnohorská čokoládovna Koukol a Michera před sto lety dobývala svět. České cukrovinky si oblíbili lidé v Egyptě i v Americe. Čokoládovna byla v roce 1948 znárodněna a o deset let později zanikla. Manželé Bartošovi v roce 2016 získali značku Lidka a otevřeli si muzeum. Před dvěma roky obnovili i čokoládovnu.

Původní čokoládovna zaměstnávala pět set zaměstnanců, teď manželé Lada a Pavel Bartošovi zastanou téměř všechnu práci sami. Přes den pracují v Muzeu čokolády, ráno a večer ručně vyrábějí čokoládu a chystají degustace. Ročně vyrobí třináct tisíc tabulek čokolády. Jejich horká čokoláda má skutečně říz. Okoření vám ji totiž chilli papričkou.

Čokoláda Lidka po letech znovu slaví úspěch. Už půl roku po obnovení výroby získala bronzovou medaili na prestižní světové soutěži Academy of Chocolate v Londýně. Manželé Bartošovi rádi při výrobě experimentují. V malém muzeu v centru Kutné Hory proto můžete ochutnat kousky čokolády s oslím, velbloudím nebo ovčím mlékem. V nabídce je i brčálově zelená čokoláda. Jak je to možné? A co zajímavého je v muzeu k vidění? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Historické automaty na karamely a čokoládu jsou dodnes funkční
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.