Dokonalé chřestové rizoto s citronem uvařené za osm minut si vychutnala Chantal Poullain
Jestli máte rádi rizoto, máme pro vás recept, jak si jeho přípravu zkrátit a ušetřit i míchání. Stačí na to Papinův hrnec a osm minut. Zkuste jarní verzi s chřestem, citronem a mascarpone. Tak nás to naučil šéfkuchař Petr Pecka z restaurace Amano v Praze. V Pochoutkách na talíři prozradil recept Nadě Konvalinkové a Patrikovi Rozehnalovi, kteří ke stolu přizvali i herečku Chantal Poullain.
Chřestové rizoto
Ingredience pro 4 osoby:
1 svazek zeleného chřestu
200 g italské kulatozrnné rýže
100 g sýra mascarpone
200 ml chřestového vývaru
1 citron
200 ml bílého vína
2 šalotky
100 g másla
1 hrst strouhaného parmazánu
olivový olej
Postup:
Vše připravujeme v tlakovém hrnci. Rozehřejeme olivový olej. Na něm orestujeme dosklovata najemno nakrájenou šalotku, aby se v rýži „ztratila“.
Rýži do rizota nepředváříme, aby se z ní neztratil škrob. Rýži opatrně orestujeme na oleji se šalotkou, aby se nespálila, přidáme trošku bílého vína a necháme ho vyvařit a zalijeme chřestovým vývarem.
V tlakovém hrnci pak rizoto vaříme 7 - 8 minut. Poté přidáme chřest, který jsme předem nakrájeli na kolečka a zblanžírovali (půl minuty povařili a potom dali do ledové vody), aby ztratil hořkost a zůstal zelený.
Přidáme lžíci mascarpone, citronovou kůru a nakonec hrst parmazánu a lžíci studeného másla, které způsobí, že rizoto bude krémové.
Rizoto by se mělo podávat na plochém talíři, protože je více tekuté.
Tip – chřestový vývar
Chřestový vývar si předem připravíme z dřevnatých částí chřestu, které bychom nepoužili. Přidáme trošku soli, trošku cukru, pár kapek citronové šťávy a 45 minut pomalu táhneme. Poté vývar scedíme, svaříme a použijeme na rizoto.
Petr Pecka
Svou kuchařskou kariéru začal v síti restaurací Ambiente, kde působil 6 let. V La Collezione začínal v Bistrotece, pak odjel na zkušenou do Brightonu a po svém návratu působil v restauraci La Finestra.
Nyní ho potkáte jako šéfkuchaře v Amano restaurantu, kde se mu líbí, že může vařit italskou klasiku v novém trendy kabátu. Ve svém volnu se rád odreaguje na crossfitu, anebo mapuje nová místa, kde se může kvalitně najíst.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka