Dokonalé meruňkové knedlíky z toustového chleba s jogurtem a ginem pro Báru Srncovou

Sladký dezert v podobě tvarohových knedlíků z toustového chleba s kandovanými meruňkami ochutnala v Pochoutkách na talíři herečka a malířka Bára Srncová. Nadchlo ji i použití přelivu z jogurtu s kapkou ginu. To vše připravil a recept prozradil šéfkuchař restaurace Elements v Praze Jan Ležal. Ty knedlíky musíte vyzkoušet!

 

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Ingredience:

125 g rozmixovaného toastového chleba (bílý bez kůrky)

120 g tvarohu tučného nebo polotučného

75 g cukru krupice

75 g polohrubé mouky

40 g pasterizovaných žloutků nebo 2 žloutky

55 g změklého másla

rozpůlené kandované meruňky – do každého knedlíku ½ meruňky

Postup:

Všechny suroviny smícháme v míse. Jako poslední přidáváme tvaroh. Těsto necháme odležet ve folii do druhého dne. Toastový chléb tak nasákne všechny suroviny a těsto bude vláčné.

Pomoučíme dlaně, utrhneme kousek těsta a vytvarujeme v dlani slabou placičku, do které zabalíme ½ kandované meruňky. Protože jsou meruňky kandované v cukru (s přidáním trošky rumu na ochucení), není třeba náplň sladit. Pokud by byly mražené nebo čerstvé, je dobré přidat třeba kostku cukru.  Těsto obalíme kolem meruňky a necháme ještě chvíli odležet v lednici.

Knedlíky vaříme ve vodě zhruba 6 – 7 minut. Teplota knedlíků by měla být uvnitř minimálně 40 – 45 °C.

Kandované meruňky

Mražené meruňky naložíme na 2 – 3 dny do cukru, přidáme trošku rumu, vložíme do děrované nádoby nebo do síta, aby šťáva odkapala a meruňky zůstaly suché.

Jogurtová pěna s ginem

Ingredience:

1 kelímek řeckého hustého jogurtu

2 lžíce moučkového cukru

pár kapek ginu

Postup:

Řecký jogurt smícháme s moučkovým cukrem, přidáme pár kapek ginu a dáme do sifonové bomby. Směs by se mohla i vyšlehat, ale jogurt by nebyl dost našlehaný.

Tip na servírování

Knedlíky můžeme před podáváním obalit i v předem nastrouhaném perníku. Doporučuje se jen jako vizuální efekt, protože jinak by se chutě přebíjely. Ozdobit lze i zkaramelizovaným popcornem a přepuštěným máslem.

Jan Ležal

Je původem z Prahy. Poté co vystudoval Soukromou školu gastronomie v Bohnicích, absolvoval praxi v hotelu Four Season pod vedením michelinského šéfkuchaře Andrei Accordiho. Následně působil v hotelu Four Seasons ve Florencii, kde úzce spolupracoval s šéfkuchařem Vittem Molicou. Chvíli působil i pod vedením prvního českého michelinského šéfkuchaře a porotce soutěže Pochoutkový rok Pavla Pospíšila, kde nasbíral nemalé zkušenosti. Momentálně je šéfkuchařem restaurace Elements v hotelu The President a jedná se o jeho první šéfkuchařskou pozici. Jeho cílem je nabídnout hostům skvělý gastronomický zážitek a vařit z čerstvých a autentických surovin.

 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.