Domácí špecle s vepřovým masem a hořčicí nadšeně ochutnal fotograf Robert Vano
Špecle jsou vynikající těstoviny, které se dělávaly pod Alpami, ale díky Rakousko – Uhersku zdomácněly i u nás. Kdysi se tenké těsto odškrabávalo přímo z prkénka nad hrncem. Šéfkuchař Jan Smrž z restaurace Historie v Praze má ale fígl na jejich výrobu. Jeho špecle s vepřovou panenkou a hrubozrnnou hořčicí ochutnal i fotograf Robert Vano.
Domácí špecle s vepřovou panenkou
Ingredience na 3 porce:
6 vajec
420 g hladké mouky (na 1 vajíčko 70 g mouky)
špetka muškátového květu
špetka soli
450 g vepřové panenky
snítka rozmarýnu
3 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
3 lžičky smetany
Postup:Vajíčka, špetku soli a špetku muškátového květu v míse vyšleháme, postupně přidáme hladkou mouku a vymícháme těsto do hladka. Těsto by mělo být husté.
Předem dáme vařit vodu se špetkou soli a potom přes lis na brambory rovnou do vařící vody zaváříme špecle. Délka špeclí je určená množstvím těsta v lisu na brambory.
Špecle vaříme zhruba 2 minuty, když vyplavou na povrch, vyndáme je cedníkem, propláchneme studenou vodou, aby se nelepily, a promícháme s troškou oleje.
Maso nakrájíme na plátky a zprudka orestujeme na pánvi na troše oleje dorůžova. Pak přidáme čerstvý rozmarýn, maso osolíme až později. Přidáme hrubozrnnou hořčici, smetanu a necháme lehce zredukovat.
Nakonec vložíme do pánve s masem i špecle a lehce promícháme. Na talíři ozdobíme osmaženou cibulkou.
Špecle
Špecle se řadí do vaječných těstovin, původně rakouské jídlo. Klasické špecle se odkrajují z prkénka – těsto se ve slabé vrstvě natáhne na vál a nožem se odsekávají nudličky - ale pro zjednodušení lze použít i lis na brambory (ne na halušky!). Na rozdíl od slovenských halušek neobsahují brambory. Hodí se i v kombinaci s houbami nebo na sladko s mákem (bez muškátu).
Jan Smrž
Vyučil se na Střední škole gastronomie v Jablonci nad Nisou. Uvažoval tehdy i o kariéře automechanika, ale nakonec zvolil kuchařinu. Má rád českou kuchyni a přípravu jídel s historií. Nepohrdne ani mezinárodními recepty.
Při vaření zapojuje kreativitu a zažívá pak uspokojení z kvalitně připraveného jídla. Ve volném čase hraje fotbalgolf, chodí do přírody se psem nebo přítelkyní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.