Dřevěné, plynové i elektrické grily vyžadují údržbu. Jak vyčistit grilovací mřížku?
Grilování masa, uzenin, zeleniny, ale i ovoce patří u nás ke stále oblíbenějšímu sportu všech chatařů, chalupářů nebo majitelů rodinných domků. Se zájmem o grilování roste i nabídka grilů a jejich příslušenství. Můžeme si vybrat klasiku – gril na dřevěné uhlí, gril plynový nebo elektrický. Jak se o ně starat, aby nám vydržely a grilované potraviny na nich nám vždy chutnaly?
„Grily na dřevěné uhlí dají grilovaným potravinám vůni kouře, ale musíme se nich naučit správně topit a mít připravenou jak horkou, tak studenější zónu na dopečení. U nich dá grilování také více práce a pozornosti. U grilů na plyn nebo na elektřinu je velká výhoda regulace teploty. Čištění a údržbu vyžadují ale všechny grilové varianty,“ říká Martin Havlík, šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná.
Gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí je třeba průběžně čistit i při samotném grilování. Při každém přikládání zvíříme popel, a proto je vhodné očistit rošty, aby popel nebyl i na grilovaných potravinách – třeba na masu.
Po použití, když gril vychladne se vyplatí celý vyčistit, včetně případných napálenin.
Gril na plyn s lávovými kameny
Většinou je standardně uvedeno v návodu „Používejte pouze venku“. Dávejte proto pozor, aby plynové cesty byly průchodné, aby hadice neměly ostré záhyby, protože mohou po delší době používání být poškozené. Dbejte na čisté hořáky. Zkontrolujte těsnění k reduktoru na plynovou lahev. Vyplatí se mít těsnění v rezervě, a pokud si nejste jistí, raději ho hned při výměně plynové lahve vyměňte také.
U lávových kamenů je čištění složitější. Záleží na výrobci a návodu k použití u daného grilu. Někteří výrobci uvádí, že se mají kameny po grilování vyjmout a umytím zbavit napálenin. Jiní uvádějí, že se mýt nemusí, stačí je před dalším grilováním nechat pořádně rozpálit a napáleniny se na nich vypálí.
Grilovací mřížka – rošt
Většinou stačí mřížku – rošt očistit drátěným kartáčem. Pokud v grilu ještě hoří oheň, nechte rošt chvilku vypálit a otřete papírovou nebo starou látkovou utěrkou. Jde o to, aby nebyl mastný, ale suchý a nebyly na něm viditelné zbytky připravovaného jídla.
To, že nerezový rošt časem zčerná, nevadí.
Grily s pečicím kamenem
Záleží, na jakém kameni grilujete. Když je to žula, stačí nápeky vypálit a stáhnout. U leštěných kamenů stačí obyčejná špachtle na sádrování za 20 korun. Stačí plochu oškrábnout, pak umýt (samozřejmě, když je kamen vychladlý, aby nepraskl) a otřít.
Elektrické grily
U grilů s litinovou plochou vyhrává smaltovaná. Ta je uživatelsky nejpřívětivější. Velmi dobře se čistí, není porézní, nezůstávají na ní napečeniny. Stačí ji vyjmout a ve dřezu vyčistit kartáčkem a čisticím prostředkem. U klasické litiny ji stačí vypálit.
U nejlevnějších elektrických grilů je přímo nad topnými tělesy umístěn grilovací rošt – mřížka. Pod nimi je většinou miska, která jde dobře vyjmout a umýt. Někdo na ní dává i alobal, aby si ušetřil práci. U grilovacích roštů platí to samé jako u ostatních grilů, stačí drátěný kartáč, omést a otřít.
Při grilování je důležité, aby marináda nekapala na topné těleso. Je lepší maso nechat okapat nebo marinády použít méně a při grilování maso touto marinádou jemně potírat.
Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka