Houbové krupeto si zamilují fanoušci české kuchyně. Patří mezi ně i Ludmila Molínová
Česká kuchyně má stále co říct a dokáže překvapit. Přesvědčí vás o tom šéfkuchařka pražské restaurace Fresh Salut Michaela Zemanová, která připravila houbové krupeto se zeleninou, roketou a hoblinkami vyzrálého sýra. Recept nadchnul moderátory Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala i herečku a vrchní ochutnávačku Ludmilu Molínovou.
Houbové krupeto
menší kroupy
1 mrkev
¼ celeru
1-2 šalotky
50 g másla
sýr
hladkolistá petržel
voda
sůl
pepř
olivový olej
roketa
100 g hub (sušené nebo mražené)
¾ l vývaru (zeleninový, kuřecí) nebo voda
Postup:
Mražené houby vložte na plech s pečícím papírem, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut. Houby zezlátnou a pustí vodu.
Pokud použijete sušené houby, před další úpravou je namočte ve vodě. V troubě se posléze nepečou.
Na rozpálenou pánev s olejem nasypte najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte do sklovata.
Následně přidejte předvařené kroupy (do osolené vroucí vody nasypte kroupy a vařte na skus přibližně 20 minut), které nechte zhnědnout. Poté přidejte připravené houby a přilijte vývar nebo vodu. Na úplný závěr krupeto zjemněte máslem. Před podáváním přidejte nasekanou petrželku. Výsledná konzistence by měla být krémová jako u italského rizota.
Krupeto se podává s nastrouhaným parmazánem a čerstvou roketou.
Kořenovou zeleninu lze nahradit například cuketou, dýní nebo tyto suroviny lze ke kořenové zelině přidat. Záleží na vaší chuti.
Michaela Zemanová
Vaří v restauraci Fresh Salut v Praze – Holešovicích. Vaří z pečlivě vybraných surovin od místních farmářů. Houby si dokonce sami sbírají. Něco nasuší, něco zamrazí. Kromě tradiční regionální kuchyně si připravuje i jídla typická pro další středoevropské země. Naše domácí kuchyně má prý úspěch především v čase obědů. Je usměvavá, ochotná se učit a v kuchyni je s ní pohoda.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka