Irena Pavlásková vařila krůtí maso na švestkách

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vařili v Pochoutkách s filmovou režisérkou Irenou Pavláskovou recept její babičky - krůtí maso na švestkách.

Během přípravy jste se dozvěděli, jestli Irena někdy trpěla hladem, opravdu "fest", do které země by jela kvůli jídlu a zda měla skrýše na jídlo. Také se dozvíme něco o zázvoru a zkusíme si odpovědět na otázky v malém kuchařském testu.

Krůtí maso na švestkách:
10 dkg rajčatového protlaku, 4 cibule, 6 stroužků česneku, půl kg sušených švestek, 1 sklenice vývaru (masového či zeleninového), 1 polévková lžíce medu, 3 polévkové lžíce strouhaného zázvoru, 3 kávové lžičky octa, nové koření a bobkový list, 4 polévkové lžíce koňaku a trocha cukru

Postup:
Maso rozkrájíme na nevelké kousky, osolíme a na silném ohni osmahneme, aby se maso zatáhlo, pak přendáme maso do kastrolu, zalijeme sklenicí vývaru a dusíme. Nakrájenou cibuli osmahneme s česnekem a zázvorem, do toho přidáme trocha cukru, octu a tomatový protlak, med, po 2 minutách přidáme koňak, rozmícháme. Tuto směs přidáme k masu, (které se dusilo cca 45 minut), pak přidáme švestky, bobkový liost, nové koření a dusíme v troubě pod pokličkou, aby bylo maso měkké.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.