Javorový sirup obohatí vaši snídani o vitamíny a minerály. Přidejte ho do kaše i pečených receptů
Javorový sirup už dávno není jen pochutinou, kterou si hojně dopřávají herci amerických filmů, kde nesmí chybět v záběru z žádné pořádné snídaně.
Pro jeho ořechovo-medovou chuť, množství zdraví prospěšných látek a nízký obsah sacharózy si ho oblíbili i našinci – a to i z řad zastánců zdravé výživy.
V javorovém sirupu jsou zastoupeny látky jako kyselina listová, vitamíny A, D a B, vápník, hořčík, zinek, draslík či železo. Při konzumaci v malé míře má i pozitivní vliv na hubnutí.
Javorový sirup je odolný vůči teplu, takže ho můžete bez obav používat do všemožných pečených receptů, do čaje či kávy. Skvělou chuť dodá i ovesné kaši, kterou můžete ještě vylepšit špetkou skořice pro stabilizování hladiny krevního cukru a vytvořit tak výtečnou snídani.
Související
-
Bylinkový sirup za studena, nebo za tepla? Zjistěte, kam se hodí která bylina
Bylinkové sirupy jsou lahodné i léčivé. Účinky závisí na použitých bylinách. Lahodný sirup si můžete připravit z meduňky, růže, čechřice, dobromysli nebo pampelišky.
-
Javorový sirup: S čím se dá konzumovat?
Funguje spojení s ořechy? Je to pouze sladidlo nebo se dá použít i do masa? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Z květů šeříku vyrobíte lahodný sirup i čaj
Dnešní Apetýt nabídne hned dva recepty. Poradí, jak vyrobit šeříkový sirup, který bude základem pro letní šeříkovou limonádu a taky čaj.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.