Jednoduchá, ale dokonalá bůčková pomazánka s černým pivem pro country moderátora Mirka Černého
K pivu sedne dokonale bůčková pomazánka s černým pivem, kterou nás v Pochoutkách na talíři naučil šéfkuchař Jiří Weber z Kbelského pivovaru v Praze 9. Je jednoduchá, rychlá a vydrží vám v lednici i 14 dní. S moderátorem a milovníkem country Mirkem Černým jsme ji snědli hned.
Bůčková pomazánka
Ingredience:
1 kg vepřového boku
3 lžíce sádla (pokud je bok hodně libový)
3 střední cibule
2 polévkové lžíce drceného kmínu
sůl
1 lžíce zauzené papriky
½ hlavičky česneku
03, l - 0,5 l černého piva na podlití
Postup:
Vepřový bůček nakrájíme na kostky 2 x 2 cm, dáme do pekáčku, přihodíme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme kmín, osolíme (můžeme víc), papriku a rozmačkaný česnek.
Všechny ingredience smícháme rukama dohromady. Podlijeme černým pivem. Pokud je bůček libový, přidáme 3 lžíce vepřového sádla a pečeme při 180 °C zhruba 60 – 85 minut.
Můžeme část masa před mletím odebrat a nakrájet na malé kousky, aby v pomazánce bylo maso víc patrné. Šťávu, která se z masa vypekla, zamícháme do pomazánky, aby získala správnou konzistenci.
Nepřidáváme žádnou hořčici ani jiné pochutiny, aby pomazánka zůstala více trvanlivá. V chladu vydrží v uzavřené sklenici 14 dní.
Podáváme s chlebem.
Jiří Weber
Miluje českou tradiční kuchyni, tvrdí, že na omáčkách se pozná kuchař. Proto také šéfuje kuchyni v Kbelském pivovaru, kde kromě stálic na jídelním lístku nabízí desítky i zapomenutých českých jídel, které se hodí k jejich výtečnému pivu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.