Koktejl s třešní, dezert s květinou. Můžou se tyto ozdoby jíst, nebo se mají nechávat na talířku?
Letní čas přináší i touhu něčím se osvěžit. Často tuhle roli mají nejrůznější nápoje, ať už alkoholické nebo nealkoholické, a taky míchané. Do nich se často přidávají i nejrůznější ozdoby v podobě ovoce, různých plátků rostlin, koření a dalších věcí. Podobně se zdobí třeba i dezerty. Co s takovými ozdobami dělat radí odborník na etiketu Ladislav Špaček.
Platí pravidlo, že všechno, co najdeme na talíři nebo ve sklenici, je určeno ke konzumaci. V lepších podnicích se kuchaři, zejména michelinských restauracích, předhánějí v tom, jak nádherně ozdobí talíře. Vznikají opravdu hotová umělecká díla. Používají třeba květiny jako fialky nebo macešky. Je to k jídlu? Ano. Je to na talíři, tudíž to můžeme bez obav sníst. Za to nám ten kuchař ručí.
Jestliže si dáme koktejl a na okraji sklenice najdeme nějakou ozdobu, ať už to je plátek ananasu nebo kandovaná třešně, je to rovněž určeno k jídlu. Samozřejmě, pokud to není propíchnuto párátkem, párátko odkládáme.
Plátek pomeranče nebo ananasu můžeme opatrně ukazováčkem přenést do koktejlu a nechat ho v něm. Tím ovoce ještě ochutí a osvěží chuť nápoje.
Jestliže je ozdoba na párátku nebo uchopitelná rukou a nechceme ji konzumovat ani dát do nápoje, můžeme ji vzít rukou. Odložíme párátko nebo stonek třešně na připravený talířek, který se ke koktejlům vždycky podává, a pijeme už nápoj samotný.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.