Křehké šátečky s povidly od Marie Opekarové se v ústech jen rozplývají. Zkuste švestkové či jablečné
Šátečky s povidly se povedly. Dominuje máslo a náplň, která je zvláční a dodá pikantnost. K čaji i ke kávě jsou dokonalé. Které vám budou chutnat víc? Zkuste recept podle Marie Opekarové z Chebu.
- Na 40 kusů:
- 350 g hladké mouky
- 42 g droždí (1 kostka)
- 1 lžíce mléka
- 2 lžičky moučkového cukru
- 1 lžíce cukru
- 250 g másla (kostka)
- 2 špetky soli
- Na náplň:
- Jablečná nebo švestková povidla
Postup
Připravíme si malý kvásek. Do hrnečku nalijeme vlažnější mléko a přidáme dvě lžičky moučkového cukru. Droždí nakrájíme na plátky, aby se lépe rozpustilo. Vložíme ho do hrnečku a rozmícháme dohladka.
Prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Mouku okolo osolíme (sůl se nesmí dostat do důlku) a přidáme okolo lžíci cukru.
Do důlku nalijeme lehce odpočinutý kvásek.
Okolo důlku s kváskem klademe na kousky pokrájené máslo, které pomocí nože zapracováváme do mouky. Pak už těsto propracujeme rukama, až vznikne vláčné kompaktní těsto. (Rada: Bochánek těsta můžeme rozříznout, abychom zjistili, zda uvnitř nezůstala oka másla. Pokud by se těsto začalo lepit na ruce, přidejte mouku.)
Necháme volně odpočinout na vále, jen do doby, než si připravíme povidla. Jinak těsto nekyne.
Z odpočinutého těsta ukrajujeme těsto zhruba po pětinách a na pomoučeném vále vyválíme do placky tenké 3 milimetry.
Rádýlkem vykrajujeme čtverce o velikosti zhruba 5 x 5 centimetrů a plníme povidly do středu čtverce. Dva protilehlé rohy přetáhneme přes sebe, zbylé necháme volně. Dobře přimáčkneme, aby se během pečení šátečky neotevřely.
Domácí jablečná povidla
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kousíčky, dáme do vody s kyselinou citronovou a necháme vařit do husté kaše. Mícháme, až se začnou přilepovat ke dnu. V tu chvíli přidáme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Když už směs drží hezky na lžičce, je hotovo. Povidly plníme vyvařené sklenice.
(Domácí jablečná povidla: Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kousíčky, dáme do vody s kyselinou citronovou a necháme vařit do husté kaše. Mícháme, až se začnou přilepovat ke dnu. V tu chvíli přidáme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Když už směs drží hezky na lžičce, je hotovo. Povidly plníme vyvařené sklenice.)
Šátečky klademe na plech vyložený pečicím papírem, děláme rozestupy, šátečky se pečením zvětší. Pečeme při 170 °C po dobu 18 až 20 minut. Je potřeba je hlídat podle trouby.
Po upečení ještě horké pocukrujeme, nebo přímo obalíme v moučkovém cukru.
Marie Opekarová
Recept má od jedné paní z Moravy, která je pekla na svatbu. „Už je to dávno, když jsem tam byla jako malá dívka. Jezdila jsem k babičce a viděla, jak paní pekla na výslužky. Moc mi chutnaly, tak jsem si řekla o recept. A už to je od roku 1973,“ vzpomíná Marie.
S jablečnými povidly jim v rodině chutnají víc. Na pohled nejsou tak kontrastní jako švestková povidla, ale je tam více kyseliny z jablek, která udělá výraznější sladkokyselou chuť.






