Léto na grilu: Ugrilujte si celé kuře. Radek David předvedl, že to není nic těžkého
Nejen prsní řízky nebo paličky, ale rovnou celé kuře jsme grilovali spolu s šéfkuchařem Radkem Davidem z průhonické restaurace Babiččina zahrada. Pozvání Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala na kuře s rozmarýnem a koriandrem přijala zpěvačka Marie Rottrová.
Celé grilované kuře na rozmarýnu
- celé kuře
- 250g másla
- koriandr (případně i šalvěj)
- sůl
Postup:
Pro přípravu kuřete je vhodné nepřímé pečení. Jedná se o způsob, kdy maso není přímo nad rozžhavenými uhlíky. Ty jsou jen po stranách grilu. Gril navíc musíme přikrýt poklopem. Maso se nám tak připravuje díky horkému vzduchu, který pod poklopem cirkuluje.
Maso před pečením omyjeme.
Z kostky másla si uřízneme tři plátky (1 centimetr široké). Plátky obalíme v nasekaném koriandru a vložíme kuřeti pod kůži. Po jednom celém plátku k prsům, rozpůlený třetí plátek k oběma stehnům. Díky máslu budeme mít maso mnohem šťavnatější. Pozor! Máslo vkládáme pod kůži bez dalšího prořezávání kůže!
Takto připravené kuře osolíme a můžeme grilovat na roštu. Grilujeme na rozpáleném roštu na 200 °C přibližně 1,5 hodiny.
Stejným způsobem lze grilovat jakoukoli drůbež. Např. křepelku, perličku… Celá kachna se ale na gril nehodí! Z kachny jsou pro grilování vhodná stehna nebo prsa.
Grilovaná rajčata
- pevná velká rajčata
- sůl
Postup:
Pevná rajčata rozpůlíme, osolíme a na roštu opečeme. Rajčata na gril dáváme rozřízlou stranou. Po zatažení obrátíme.
Bazalkové pesto
- 100 g bazalky (lze nahradit rukolou, pažitkou, kerblíkem)
- 200 g olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 50 g opražené pinie
- 100 g parmazán
- 10 g bílý vinný ocet
- sůl
Postup:
Nejprve si opražíme piniové oříšky, protože je potřebujeme nechat zchladnout. Pražíme je buď nasucho, na pánvi nebo v troubě vyhřáté na 180 °C, kde pečeme pět minut. Pozor! Piniové oříšky musí být studené, protože jinak nám zešednou.
Bazalku a olej rozmixujeme tyčovým mixérem.
Přidáme česnek a opražené piniové oříšky, dále nastrouhaný parmazán a vinný ocet. Vše osolíme a opět tyčovým mixérem dohromady rozmixujeme.
Takto připravené pesto vydrží v neprůhledné sklenici v chladu až tři měsíce. Pesto ale můžeme i zamrazit.
V případě, že pesto máme pro okamžitou spotřebu, lze dochutit i pepřem. Pro delší skladování však pepř nedoporučujeme.
Pokud si chceme chuť pesta zpestřit, lze v druhém kroku mixování přidat 100 g sušených rajčat.
Radek David
Od roku 2000 byl členem asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Zúčastnil se tak mezinárodních soutěží v Lucembursku, Švýcarsku, Rakousku, Německu a Singapuru. Miluje škubánky, stejně jako asijskou kuchyni. V Babiččině zahradě vyrábí vlastní bylinkové oleje nebo octy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.