Léto na grilu: Uzená kachní prsa se salátem a dresingem z bylinek. Griloval Radek David
Na grilu se dá i udit. Šéfkuchař Radek David z Babiččiny zahrady v Průhonicích vám to dokázal při přípravě kachních prs s čerstvým bylinkovým a rajčatovým salátem. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal tentokrát k ochutnávání pozvali zpěvačku a muzikálovou herečku Hanku Křížkovou.
Uzená kachní prsa
Pro zmíněný recept použijeme uzavíratelný gril. Jde o gril, který má víko na přiklopení.
- francouzské kachní prsa (pokud použijeme české kachní prsa, musíme počít s tím, že budou tužší)
- sůl
- pepř
Postup:
Prsa očistíme a nakrájíme na porci. Kůži ponecháme, ale tu před grilování nařízneme. Maso z obou stran osolíme a lehce opepříme. Před uzením necháme maso odstát, aby nám vstřebalo sůl.
Samotné uzení probíhá při nepřímém grilování. Jedná se o způsob, kdy maso není přímo nad rozžhavenými uhlíky. Tedy po stranách grilu. Na takto rozžhavené uhlíky dáme dřevěné oštěpky namočené ve vodě, které nám při přípravě nebudou hořet, ale dýmit. Maso dáváme na gril až ve chvíli, kdy se nám začal vytvářet dým.
Hotová kachní prsa nakrájíme na plátky, které dáme na salát a můžeme podávat.
Rajčatový salát
- cherry rajčata
- rukola
- olej
Postup:
Rajčata omyjeme, nakrájíme na měsíčky a osolíme. V misce zakápneme olivovým olejem a promícháme.
Rukolu opláchneme a osolíme. Přidáme do misky, zalejeme připraveným dresingem a dobře promícháme.
Bylinkový dresing
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce ocet z bílého vína
- olivový olej
- pažitka
- bazalka
- petržel
Postup:
Do misky dáme med, ocet, olej a metličkou promícháme. Na závěr přidáme nasekané bylinky, které do dresingu vmícháme.
Radek David
Narodil se v roce 1973 a vyučil se v Praze U Krbu. Vařil třeba v Alcronu nebo Kampa Parku v Praze. Od roku 2002 zakotvil jako šéfkuchař v restauraci La Veranda a v roce 2013 k tomu přidal i Babiččinu zahradu v Průhonicích. Hodně cestoval a stále cestuje. Byl na pracovních cestách po Itálii, Egyptě, Číně, Paříži a Londýně. Pro svá jídla vyhledává suroviny od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš nebo Vysočiny. Sbírá knížky o gastronomii, modely autíček, jídelní lístky a také rád fotí. Je to otec dvou kluků – Matyáše a Šimona.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.