Lívance se zakysanou smetanou a ovocem si dopřála Martina Vrbová-Hynková v restauraci La Farma Lake
Prázdninový výlet si můžete udělat i do restaurace La Farma Lake u Máchova jezera, kde vaří šéfkuchař Martin Zvonař. Ten tentokrát smažil kynuté lívance a podával je s lesním ovocem a domácí zakysanou smetanou. Ochutnávala i moderátorka Martina Vrbová-Hynková. Byla nadšená.
Lívance s lesním ovocem
Ingredience:
42 g droždí čerstvého (14 g sušeného)
1 špetka soli
100 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
2 vejce
1 litry mléka
1 lžíce cukru
oříšek másla
250 ml smetany ke šlahání (31% tuku)
1 citron, citronová kůra
moučkový cukr dle chutí
lesní ovoce – borůvky, jahody
máta
javorový sirup
skořicový cukr
sádlo na smažení
Postup:
Z mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek (ze sušeného droždí je těsto vláčnější). Pak přidáme ke kvásku mouku, vejce, špetku soli a necháme půl hodiny vykynout. Těsto by mělo být trošku tužší než na palačinky.
Na pánev dáme trošku sádla a po rozpuštění vlijeme těsto. Po zhruba 30 vteřinách lívanec otočíme. Po opečení obalíme ve skořici s cukrem.
Na talíři pak podáváme s domácí zakysanou smetanou. Tu si připravíme tak, že do smetany ke šlehání nakapeme trochu citronu, zašleháme metlou, přidáme moučkový cukr a znovu prošleháme. Citron způsobí zhoustnutí smetany.
Ovoce nakrájíme na menší kousky podle druhu, položíme na lívanec, přidáme kysanou smetanu a pokapeme javorovým sirupem.
Martin Zvonař
O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.