Linecké koláčky vídeňské. Vypadají i chutnají náramně

Recept pochází z rakouské kuchyně. Jejich linecké je téměř totožné s tím, které pečeme u nás.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 270 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • Na potření: 1 bílek
  • Na posypání: 70 g hrubého krystalu, 70 g oloupaných, nahrubo nakrájených mandlí
  • Na slepení: 200 g malinové marmelády

Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3 – 5 cm. Polovinu koleček potřeme bílkem a posypeme krystalem a mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme 10 – 15 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem posypaným.

Linecké pečivo

Toto těsto můžeme použít k přípravě různých tvarů, můžeme používat rozmanité náplně a polevy.

Doba potřebná ke změknutí pečiva: 5 dnů

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.