Linecké koláčky vídeňské. Vypadají i chutnají náramně
Recept pochází z rakouské kuchyně. Jejich linecké je téměř totožné s tím, které pečeme u nás.
- 400 g hladké mouky
- 270 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- Na potření: 1 bílek
- Na posypání: 70 g hrubého krystalu, 70 g oloupaných, nahrubo nakrájených mandlí
- Na slepení: 200 g malinové marmelády
Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3 – 5 cm. Polovinu koleček potřeme bílkem a posypeme krystalem a mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme 10 – 15 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem posypaným.
Toto těsto můžeme použít k přípravě různých tvarů, můžeme používat rozmanité náplně a polevy.
Doba potřebná ke změknutí pečiva: 5 dnů
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.