Pěkné kůrčičky na sekané docílíte bílkem, šťavnatost jí dodají plátky slaniny

20. červen 2023

Největší audioportál na českém internetu

Sekaná | Foto: Profimedia

Pěkné kůrčičky na sekané docílíte bílkem, šťavnatost jí dodají plátky slaniny

Jak na tu nejlepší sekanou na světě? S tím vám poradí další díl Babských rad Jarky Vykoupilové. Poslechněte si podrobnosti!

Cibuli nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, mleté maso dáme do mísy, přidáme cibuli, mrkev, hrášek, pak vejce, strouhanku, petrželku sůl a pepř. Směs důkladně propracujeme, vytvoříme bochánek, kterým několikrát vší silou bouchneme o pracovní desku. To kvůli odstranění přebytečného vzduchu – je to prevence prasklé kůrky.

Sekanou můžeme před pečením potřít bílkem – i tento trik pomůže udržet pěknou kůrčičku. Pokud chcete, aby sekaná byla šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.

Formu na sekanou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte asi hodinku, není dobré během pečení troubu zbytečně otvírat. Ideální příloha? Tradiční je bramborová kaše, zkusit můžete i topinky, co však nesmí chybět, jsou kyselé okurky.

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.