Pomalu pečené hovězí hrudí s uzenou omáčkou nadšeně ohodnotil Marcel Zmožek
Pořádný kus dobře udělaného masa potěší každého chlapa. I zpěvák Marcel Zmožek byl nadšený, když s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem připravil, a pak i ochutnal pomalu pečené hovězí hrudí s pikantní uzenou omáčkou. Recept nás naučil šéfkuchař Vyšehradského restaurantu Kandelábr Tomáš Pokorný.
Pomalu pečené hovězí hrudí
Ingredience na 4 porce:
2 kg hovězího hrudí, vyzrálého
7 stroužků česneku
1 lžička drceného kmínu
100 ml uzené omáčky – barbecue
uzený olej na restování
1 lžička grilovacího koření
1 lžíce červené papriky
1 lžíce cukru
mořská sůl
pepř
Postup:
Maso necháme v celku. Ze všech stran ho pokmínujeme, opepříme čerstvě namletým pepřem, posolíme a po všech stranách opečeme na rozpáleném uzeném oleji, aby se maso zatáhlo.
Po vyndání masa z pánve, kde se restovalo, dáme na chvilku do výpeku orestovat stroužky česneku. Do pekáčku, ve kterém maso budeme pomalu péct v troubě, přidáme barbecue omáčku, česnek s vypečenou šťávou, grilovací koření, mletou papriku a cukr. Touto směsí obalíme maso a dáme péct na 5 – 6 hodin při teplotě 130 °C. Maso občas podlijeme vodou, aby nezůstalo na suchu.
Po vytažení z trouby maso vyjmeme a výpek slijeme do kastrůlku a zredukujeme na požadovanou chuť. Šťávu můžeme rozmixovat tyčovým mixérem, případně scedíme a zjemníme oříškem másla.
Maso před podáváním rozkrájíme na větší kusy, které obalíme šťávou (glazírujeme).
Tip – konfitovaná brambora jako příloha
Jako přílohu můžeme zvolit brambory konfitované v sádle. Bramboru ve slupce předpečeme a pomalu „vaříme“ v sádle, které se vsákne do brambory. Brambory musí být při konfitování plně ponořené v sádle.
Na bramboru při servírování dáme zakysanou smetanu a posypeme čerstvou pažitkou.
Tomáš Pokorný
Po 25 letech praxe v oboru gastronomie přijal post šéfkuchaře v restauraci Kandelábr. Tvrdí, že vědomost není v kuchařině na prvním místě, důležitý je chtít se učit a rozvíjet své vědomosti v oblasti gastronomie. Vaří rád z čerstvých surovin, o každé potravině ví mnoho zajímavého. Je usměvavý a nadšený pro svou práci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka