Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové je vláčná a plná ořechů a čokolády
Tahle bábovka zřejmě kdysi chutnala některému prezidentovi. Je hutná, ale vláčná a plná ořechů a čokolády. Výtečnou a velmi jedlou bábovku upekla Ludmila Šmídová z Kyjova. Vyzkoušejte ji také.
- Na těsto:
- 300 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 6 vajec
- 250 ml smetany ke šlehání
- 300 g výběrové polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 g mletých lískových ořechů (mohou být vlašské nebo mix)
- 50 g čokolády
- špetka soli
- Na vymazání:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
Postup
Do vyšší mísy nasypeme moučkový cukr, vanilkový cukr, přidáme povolené máslo, žloutky a vše utřeme do pěny.
Mouku předem promícháme s kypřicím práškem. Tuto směs po částech zašleháme do žloutkovo-máslové pěny. Vzápětí přiléváme pramínkem smetanu, kterou do směsi také zašleháme.
Do těsta zapracujeme umleté ořechy a nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Nakonec z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který zlehka po částech zamícháme do těsta.
Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou či polohrubou moukou a naplníme tak do čtyř pětin.
Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 1 hodinu. Zda je upečeno, zkoušíme špejlí.
Ludmila Šmídová
Neuvěřitelně vitální Ludmila oslavila už 85. narozeniny. Ze stáří se raduje a na život nahlíží optimisticky. Bábovku dělá už přes deset let. Získala ji od jedné paní z jižních Čech, která k nim tehdy přijela na návštěvu a přivezla právě tuhle bábovku. Všem chutnala, tak Ludmila požádala o recept a od té doby ji přidala do svého repertoáru receptů.
Během pečení jsme ochutnali také její chutný osvěžující celerový salát a jablečnou buchtu s marmeládou.