Příčinou žaludečních nebo dvanácterníkových vředů je nejčastěji stres a kouření. Pomáhají mléčné výrobky
Nepříjemné pocity při nebo po zažívání má občas každý. Velkým problémem ale je, pokud už potíže přerostly v žaludeční nebo dvanácterníkové vředy. Každý typ těchto zdravotních problémů se ale projevuje jinak.
Problémy se zažíváním jsou dnes poměrně častým jevem. Velice často jsou spojené se stresem a špatnou životosprávou, ale za jejich vznikem může stát i rodová dispozice nebo infekce bakterií helicobacter pylori.
Jejich vzniku se ale dá poměrně dobře předcházet. I když máte například časté problémy, včasnou péči můžete bolestem žaludku velmi ulevit. Není také náhoda, že toto onemocnění má jednotný odborný název jako tzv. „vředová choroba gastroduodenální“. To znamená, že postihuje žaludek i dvanácterník. Žaludeční vředy jsou častější a většinou se ozývají na lačno, vředy na dvanácterníku naopak po jídle, kdy má pacient pocit nepříjemného tlaku a bolesti.
Bolest v žaludku nevzniká z ničeho
Bolest žaludku a problémy se zažíváním se objevují kvůli mnoha příčinám. Mezi nejčastější patří stres, který často souvisí s nepravidelnou a nevhodnou stravou, nedostatkem spánku i nervozitou. Často potom na pomoc saháme pro ty nejhorší „pomocníky“ – kouření a alkohol. To vše žaludeční sliznici velmi ubližuje.
Stres můžeme ovlivnit dobrým plánováním každého dne, měsíce, i celého roku. Ne vždy ale můžeme mít vše pod kontrolou, takže pak už můžeme pouze žaludku pomoci správným přístupem. Ze všeho nejdůležitější je eliminovat špatné stravovací návyky.
Kouření škodí nejen plícím
Velkým nebezpečím je kouření. Nikotin zvyšuje sekreci žaludeční kyseliny, která pomáhá trávit. Pokud z nejrůznějších důvodů vznikne její zvýšená tvorba, může se stát, že se ochranný film na žaludeční sliznici naruší a žaludeční kyselina ji začne rozleptávat. Vznikne nejprve menší vřídek, který postupně roste. Žaludeční vřed velmi bolí, především na lačno. Pokud se bolesti objevují až po jídle, může se jednat i o vředy na dvanácterníku.
Kromě kouření škodí absence snídaně, nepravidelná životospráva, ostré koření, káva, alkohol. Na lačno bychom rozhodně nikdy neměli pít destiláty a jíst ostrá jídla. Na místě je také zvýšená opatrnost v pití kávy. Káva je silný koncentrát a žaludku nemusí na lačno dělat dobře.
Další věc je ostré koření, které stimuluje žaludeční sliznici k produkci žaludeční šťávy. Pokud je po ránu žaludek prázdný a není připraven na příjem stravy, žaludek zbytečně dráždíme.
Žaludku vyhovte
Žaludeční vředy nevznikají přes noc a především bychom neměli dopustit, aby vůbec vznikly. Mnohé se dá včasnou úpravou životosprávy zachránit. Když je žaludeční sliznice podrážděná, bolí.
Pokud máme se žaludkem problémy, je nutné jíst často v malých dávkách lehké nedráždivé jídlo. A když se přeci jenom žaludek ozve, všeobecně na podrážděný žaludek pomáhají jídla, která žaludeční šťávy zneutralizují. To je mléko a mléčné výrobky. Kdo není alergický na laktózu, určitě ocení zklidnění žaludku po požití tvarohu, jogurtu nebo mléka.
Pokud tato opatření nepomohou, je na místě zajít za svým praktickým lékařem, který vás pošle na vyšetření. Na gastroskopii se pak s jistotou zjistí, jak žaludeční stěna vypadá a jestli stačí na léčbu pouze léky nebo je nutné už přistoupit k operaci.
Zároveň je při vyšetření proveden odběr pro zjištění přítomnosti bakterie helicobacter pylori. Případnou infekci je nutné okamžitě řešit nasazením trojkombinace antibiotik.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.