Restované tygří krevety s chilli a česnekem nadchly svou jednoduchostí zpěvačku z Kamélií Hanu Buštíkovou
Všechny milovníky svěžích středomořských chutí potěší jednoduchý recept od šéfkuchaře Pavla Macků z Villy Saint Tropez v Praze Pavla Macků. Nadšené z restovaných tygřích krevet s chilli a česnekem byly i milovnice krevet – Naďa Konvalinková a zpěvačka Hana Buštíková.
Restované tygří krevety s chilli a česnekem
Ingredience na 4 porce:
16 tygřích krevet
½ čerstvé feferonky
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
pepř
oříšek másla
100 ml bílého vína
vanička čerstvé rukoly (rokety)
cherry rajčata
Postup:
Čerstvou rukolu (česky roketu) smícháme s rajčátky, nakrájenými na čtvrtiny, osolíme, zakápneme olivovým olejem, opepříme a dobře promícháme.
Krevety kupte nejlépe bez hlav, jen s ocasy. Sloupneme skořápky, vyndáme střívko, které se nachází nahoře ve středu krevety (na rozdíl od žaludku, který je na konci ocasu). Čerstvou krevetu poznáme podle struktury masa, která by měla být pevná.
Rozpálíme pánev, nalijeme na ni olivový olej a přidáme krevety, které jsou před úpravou šedé a na oleji restováním zrůžoví. Česnek nakrájíme na plátky, přidáme na pánev spolu s papričkou, posolíme a promícháme nejlépe nadhazováním, aby se neničila struktura krevet. Přidáme máslo a podlijeme bílým vínem. Příprava trvá asi 2 minuty.
Při servírování salátek ještě polijeme šťávou z orestovaných krevet. Jako přílohu lze použít toust.
Pavel Macků
Pochází z kuchařské rodiny, kuchařině se věnuje i jeho bratr a často si vyměňují recepty a radí se. Ale doma prý vaří maminka. Rád připravuje lehká jídla, nabízí hostům ryby a v restauraci ve Ville Saint Tropez vaří lehká a zajímavá středomořská jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.