Rodinná čokoládovna Pralinka vznikla z lásky k manželovi

20. prosinec 2024

Paní Olga Klejnová svou čokoládovnu Pralinka založila doslova z lásky k manželovi. Má totiž velmi rád kvalitní čokoládu. Ačkoliv původně vystudovala chemii, její domácí pralinky měly takový úspěch, že si nakonec vybudovala svou vlastní výrobnu v přízemí rodinného domku ve Veltrusích. Čokoládu vyrábí v chutích na přání zákazníků a její vlastní recepty nejprve ochutnává rodina.

K Vánocům patří nejen cukroví, ale také čokoláda s vánoční příchutí. Ostatně zkuste si po štědrovečerní večeři na závěr dopřát také kvalitní horkou čokoládu. Přesně to je totiž štědrovečerní rituál rodiny Klejnových z Veltrus. Paní Olga ve své domácí výrobně připravuje z kvalitní čokolády lízátka, která se ponoří do teplého mléka a během chvilky vytvoří teplou čokoládovou pochoutku.

Paní Olga Klejnová ve své čokoládovně Pralinka na Vánoce připravuje pralinky i čokoládu s vánoční příchutí

Svou čokoládovnu Pralinka založila doslova z lásky k manželovi. Má totiž velmi rád kvalitní čokoládu, a když mu přestaly chutnat ty kupované, vzala vše do svých rukou. Ačkoliv původně vystudovala chemii, absolvovala několik kurzů výroby pralinek a pustila se do výroby. Její domácí pralinky měly v rodině takový úspěch, že si nakonec vybudovala svou vlastní výrobnu v přízemí rodinného domku nedaleko manželovy soukromé truhlárny. Právě tam směřují k první ochutnávce všechny nové recepty. Pro své zákazníky ale ráda vyrábí čokoládové chutě podle přání.

I čokoláda má o Vánocích své místo. Především ta s vánoční příchutí

Její malá výrobna se v otevírací době stává malých obchůdkem, kam míří všichni milovníci čokolády, kteří si potrpí na kvalitu. Bez kvalitních ingrediencí výborná čokoláda nevznikne. Je to tak trochu alchymie, ale to paní Olze ve své podstatě vyhovuje. Původně totiž vystudovala chemii. Správná čokoláda musí křupnout a to se docílí pouze správným temperováním. Tuto práci sice může do značné míry svěřit velkému temperovacímu stroji, chutě i náplně pralinek pak již záleží přímo na ní.

Právě nyní o Vánocích se v Pralince můžete přesvědčit, že vedle pečeného cukroví k vánočním pochoutkám patří i čokoláda a pralinky. Ovšem s vánoční příchutí. Vánoční pralinky ve tvaru zvonečků nebo malé čokoládové stromečky, srdíčka, andílci apod. mají v tomto období vánoční příchutě – ať už se jedná o náplň v podobě vaječného likéru, kokosu, skořice aj.

Dílničky, po kterých už děti čokoládové náhražky nechtějí

Paní Olga Klejnová má čokoládu sama ráda a záleží jí na tom, aby šířila osvětu a čokoládou i pomáhala. Stala se partnerem projektu Srdce na dlani a pro malé děti ve své výrobně organizuje čokoládové dílničky. Děti mají své malé temperovací stroje, ve kterých si roztaví kvalitní čokoládové pecičky. A pak už se učí, jak čokoládu dále ochutit i vytvarovat. A především se doví, jak čokoláda vzniká a jaké ingredience musí mít, aby byla skutečně kvalitní.

Ve velké lednici se ve formičkách chladí množství pralinek, které čekají na své „zrození“. To je skutečný obřad. Na vyklepnutí vychlazených hotových pralinek má totiž paní Klejnová velkou mramorovou desku. Mramor je chladný a pro práci s pralinkami ideální. Okamžitě se při vyklepnutí ověří, že čokoláda je skutečně kvalitní. Pralinky totiž při dopadu na mramor doslova cinkají.

Spustit audio