Selský kachní kaldoun, jak ho dělávaly prababičky na pole, ochutnala Marie Drahokoupilová
Do krásného prostředí degustaria restaurace U modré kachničky jsme pozvali herečkou Marii Drahokoupilovou, které se říkalo česká Sophia Loren. Servírovali jsme pro ni vydatnou selskou polévku – kachní kaldoun od šéfkuchaře Michaela Váni. Bylo to potěšení, jíst takovou pochoutku.
Kachní kaldoun
Ingredience na 4 porce:
500 g kachních drobů – srdce a žaludky
2 lžíce kachního sádla
2 středně velké mrkve
½ celeru
1 menší petržel
2 středně velké cibule
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
6 kuliček celého pepře
trochu muškátového oříšku
250 ml mléka
150 ml smetany
sůl
1 kostička másla
bylinky – listová petržel, libeček
Postup:
Do vroucí vody dáme droby (nezbavujeme je tukového krytí). Lehce vývar osolíme, přidáme muškátový oříšek nebo květ, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 5 – 6 kuliček celého pepře a pomalu vaříme 2 hodiny. Vývar potom scedíme.
Do širokého kastrolu dáme kachní sádlo, přidáme na kostičky 1 x 1 cm nakrájenou zeleninu a necháme restovat. Když zelenina chytá lehce zlatavou barvu, přihodíme cibuli (není třeba jí restovat jako první). Vše orestujeme, žádné koření nepřidáváme, zalijeme vývarem a přidáme očistěné a na plátky nakrájené droby. Necháme provářet.
Po 20 minutách přidáme pomalu mléko a smetanu. Můžeme přidat rozemnuté bylinky a trošku drceného pepře. Máslo dáváme úplně nakonec, aby se nevařilo, jen rozpustilo.
Je možné přidat jako vložku ještě domácí široké, předem uvařené, nudle.
Michael Váňa
Chtěl být holičem, nakonec se z něj stal jeden z mála českých šéfkuchařů, kteří uspěli i v zahraničí. Vařil pro norskou i švédskou královskou rodinu. Dnes šéfuje kuchyni v restauraci U modré kachničky v Praze. Soustředí se hlavně na pokrmy z kachny a zvěřiny.
Vaří rád v klidu, poctivě a s úctou k tradici. Je šťastně rozvedený, ale zadaný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.