Strava a nálada: Jak jídlo ovlivňuje naši psychiku a jaké potraviny jsou ty šťastné?
Strava může skutečně ovlivnit naši náladu, a dokonce předejít úzkostem. Zcela právem se střevům lidově říká „druhý mozek“. Máte-li nízké hladiny serotoninu – hormonu, který reguluje vaši náladu, spánek a chuť k jídlu – je pravděpodobnější, že budete úzkostnější, nebo dokonce depresivní. 95 % serotoninu produkuje trávicí trakt, tedy naše střeva.
Jaké potraviny jsou ty šťastné? Je dokázáno, že zdraví prospěšná je středomořská nebo odlehčená japonská strava. Tento styl stravování obsahuje hodně zeleniny, ovoce, nezpracované obiloviny a ryby, libové maso v menším množství a dostatek mléčných výrobků. Trendem jsou fermentované potraviny, mezi které patří kimchi, kefír, kombucha a kysané zelí. Ty zlepšují zdraví střev a tím i naši náladu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.