Středeční Noční linka: Blafy školní jídelny
Vzpomínáte si na nejhorší jídlo, které jste kdy ve školní jídelně dostali? Pamatujete si ještě tu vůni připalovaného leča, rozvařených těstovin, pověstné „uho" neboli záhadnou hnědou omáčku, u které nikdo netušil, co vlastně obsahuje?
Byli jste ten typ, co se snažil dojídat všechno, aby vás paní kuchařka neodhalila, nebo jste spíš krmili spolužáky pod stolem? Změnily se školní jídelny od vašich časů, nebo byste i dneska poznali „to pravé jídelní peklo" na první pohled? A co byste školnímu stravování vytkli nebo naopak pochválili?
Školní jídelna je místo, kde se odehrávají první gastronomické šoky, velká kamarádství i ta největší kulinářská traumata. Pro některé z nás byly školní obědy nutné zlo, pro jiné vítané zpestření dne.
Dnes se mnohé jídelny snaží vařit zdravěji a chutněji, děti dostávají více ovoce, méně tuků. Ale jedno je jisté – legendy o školních blafech zůstanou nesmrtelné. Ať už jste vzpomínali na párek ve světlé omáčce, na zeleninové karbanátky nebo na slavnostní „buchtičky se šodó", všichni máme svůj jídelnový příběh.
Na vaše příběhy a vzpomínky se v dnešní Noční lince z Prahy těší Honza Macoun. Volat můžete během vysílání na telefonní číslo 731 800 900, psát na e-mailovou adresu: linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.