Upečte si slaný koláč s pečenou dýní, špenátem a kozím sýrem, který si zamilovala Marcela Augustová
S Pochoutkami na talíři Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala jsme se naučili péct výtečný slaný koláč s pečenou dýní, špenátem a kozím sýrem. Recept prozradil a prakticky předvedl v Green restaurantu v Praze 5 šéfkuchař Pavel Kyzr. Ochutnala ho i moderátorka Marcela Augustová. Byla nadšená a chtělo by si ho dávat vždy před Událostmi České televize.
Quiche s dýní, špenátem a kozím sýrem
Ingredience na 1 koláč (6 -7 porcí) – forma cca 30 cm v průměru:
200 g másla
350 g hladké mouky
5 velkých polévkových lžic vlažné vody
sůl
Náplň:
200 ml smetany
8 vajec
sůl
muškátový oříšek
1 malá upečená dýně hokaidó
100 g listového špenátu
1 červená cibulka
150 g čerstvého kozího sýra
Postup:
Z másla pokojové teploty, mouky, vody a soli vypracujeme hladké těsto. Umícháme ho v robotu – 2 až 3 minuty. Vytvarujeme z něj kouli/hrudku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladu na 1 – 2 hodiny.
Koláčovou formu vymažeme olejem, vychladlé těsto vytvarujeme na fólii do tvaru kola a přeneseme do formy, kde ho vymačkáme nahoru po okrajích. Může i trochu přesahovat přes okraj. Těsto lehce propícháme vidličkou, aby se nedělaly při pečení bubliny.
Na těsto položíme čtverec z pečícího papíru, poklademe vrchovatě fazolemi (nevařenými), aby se pod koláč nedostal vzduch. Poté dáme péct na 10 minut do trouby, která je vyhřátá na 190 °C.
Náplň:
Předem nakrájíme syrovou dýni na kostičky 2x2 cm (může být i se slupkou), dáme na plech, pokapeme olivovým olejem extra virgin, osolíme, přidáme trošku medu a čerstvého tymiánu. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut na 180 °C.
Vajíčka vyšleháme se smetanou, osolíme a ochutíme buď muškátovým květem, nebo nastrouhaným muškátovým oříškem.
Na koláčové těsto poklademe předem upečenou dýni, aby dno nebylo vidět. A to rozprostřeme jednu nakrájenou červenou cibulku na půlkolečka (může být i jarní cibulka).
Poklademe čerstvým listovým špenátem a zalijeme vejci se smetanou. Nahoru nastrouháme kozí sýr.
Koláč dáme péct na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180 – 190 °C. Pozor! Během pečení se koláč nafoukne, ale po vyndání z trouby do 15 minut splaskne.
Pavel Kyzr
Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. V současnosti působí i jako šéfkuchař Green restaurantu v Praze - Jinonicích. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. K dochucení pokrmů používá pouze sůl, pepř a bylinky. Je ženatý a má dvě děti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka