Ve Škvorci začala sklizeň miscanthu. Tato zajímavá rostlina zdobí české zahrady, ale můžete s ní i zatopit
Miscanthus je u nás známý také jako ozdobnice. Je to vytrvalá tráva, která dorůstá do výšky přes tři metry. Komerčně je v Evropě pěstována více než dvacet let. Právě na tuto ekologickou rostlinu vsadili farmáři z obce Škvorec nedaleko Prahy.
Tato zelená tráva na podzim usychá, ale sklízí se až na jaře. Farmáři čekají na hezké počasí. „Od 1. dubna proto každý den kontrolujeme vlhkost plodiny, a když ta vlhkost klesne pod patnáct procent, tak musíme vjet na pole a rostlinu sklidit,“ vysvětluje farmářka Daniela Montoya.
Na pole u Škvorce o rozloze sedmdesáti šesti hektarů teď vyjel kombajn, který miscanthus sklidí a rozseká na drobné štěpky. „My jsme miscanthus sázeli s myšlenkou, že je to vynikající energetická plodina, která má velký výnos z hektaru. Hlavní předností této rostliny je, že se chemicky neupravuje, což nás naprosto nadchlo.“
Miscanthus slouží k výrobě ekologických briket na vytápění, rostlina má ale mnohem širší využití. „Dneska tuto plodinu převážně dodáváme jako podestýlku pro koně,“ ukazuje farmářka Daniela Montoya jeden z obrovských vaků naplněných podestýlkou. Pochvaluje si, že nad celým procesem mají kontrolu – od sklizně, přes zpracování až po dodávku zákazníkovi. Miscanthus si oblíbili také zahradníci, jako mulč k rostlinám.
„Vždycky mě zajímaly obnovitelné zdroje energie,“ vysvětluje farmář Mark Burton Montoya, který na sklizeň dohlíží. Pochází ze Spojených států amerických, ale v Čechách žije už dvacet let. Jak hospodařit bez chemie se učil během cest po Evropě. Největší zkušenosti s touto rostlinou mají ve Velké Británii, odkud mu přijeli pomáhat s výsadbou rostlin.
„Dodáváme podestýlku pro velké stáje i pro lidi, kteří mají jenom pár koní. Ve Škvorci ale dodáváme miscanthus také do největší firmy, která má asi dvě stě padesát zaměstnanců. Tato firma má kotel a vytápí naším miscanthem. Takže my ho tady ve Škvorci vypěstujeme a dodáme do místní škvorecké firmy, která s ním zatápí,“ popisuje farmářka Daniela Montoya.
Rodinná firma bez chemie hospodaří na polích, která vlastní už po čtyři generace. Kromě pěstování miscanthu se rodina Montoya věnuje také opravám památkově chráněných budov, které jsou součástí hospodářského dvora.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.