Vinaři se ani v zimě nenudí, připravují keře na novou sklizeň

6. březen 2016

Vinaři si ani teď v zimě moc neodpočinou. Období vegetačního klidu mají spojené s prořezáváním rostlin na vinicích. Podle mnohých je to jeden z nejdůležitějších úkolů, který není dobré podceňovat.

Tým Lukáše Rudolfského musí během zimy ostříhat vinnou révu na 54 hektarech. Ruční práci se nevyplatí podcenit. Zbytečné výhonky by totiž rostlinu vysilovaly, a to by se pak projevilo především na velikosti bobulí při podzimní sklizni.

„V podstatě už formujeme budoucí sklizeň, to znamená množství a její kvalitu,″ potvrzuje Rudolfský u jednoho z keříků vinné révy.

Vinaři musí keře zbavit takzvaných tažní, které loni vyrostly na starém dřevě a ponechají jen pruty, které rostou z dvouletého kmene. Pak je zastřihnou. Pokud by na keři nechali všechny výhonky, zbytečně by rostlinu vysilovaly.

I střih musí být podle vinaře precizní. „Když se střih provede špatně, tak se můžou ve špatně ostříhaných částech tvořit plísně a můžou se přidat další starosti navíc,″ vysvětluje.

Vinice u zámku Kačina nedaleko Kutné Hory.jpg

Tým šesti pracovníků ostříhá za den zhruba jeden hektar plochy, to znamená asi čtyři tisíce keřů. Celková plocha 54 hektarů jim tak zabere dva měsíce práce.

autor: Michal Trnka
Spustit audio