Vinaři v Kutné Hoře začali lisovat slámové víno
Vinaři začínají s letošní výrobou slámových vín. Ta patří ke skutečným klenotům a jejich obliba rok od roku roste. Přestože se nejedná zrovna o levnou záležitost, mnozí labužníci si za tato vína rádi připlatí. Slámová vína ale nemusí být nutně jen z jižní Moravy nebo ze zahraničí. Už několik let lisují vyschlé bobule také třeba kutnohorští vinaři.
„Máme tady hrozny z odrůdy hibernal, které jsme sklidili 19. října ve viniční trati mezi obcemi Vinice a Vinaře,“ prozradil kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský.
Jeho tým loni sesbíral 500 kilogramů hroznů, určených k výrobě slámového vína. Bobule déle než čtyři měsíce vysychaly na slaměných rohožích, kde se z nich odpařila velká část vody. Z původního objemu tak zůstalo asi 110 kilo hrozinek.
Všechny vyschlé bobule vinaři postupně nasypali do vřetenového lisu. Slámové víno patří do kategorie jakostních vín s přívlastkem, lze jej tedy vyrábět až po ověření cukernatosti Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Cukernatost musí dosáhnout při lisování alespoň 27 stupňů. „To znamená že je to 27 kilogramů na 100 litrů moštu,“ vysvětluje vinař. Podle jeho slov víno, které začali v Kutné Hoře v těchto dnech zpracovávat, mělo cukernatost 36 kilogramů přírodního cukru na 100 litrů moštu.
„Vylisované víno půjde do demižonů, kde začne pomalu kvasit. U těchto sladkých moštů trvá kvašení až pět měsíců. Takže někdy na podzim se dočkáme prokvašeného slámového vína,“ dodal vinař.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Kanaďané mají zájem o vstup do Evropské unie. ‚Jsme poctěni,‘ reagovala Komise a členství vyloučila
-
Trump prohlásil, že Bidenovy milosti neplatí. Tvrdí, že nechápal, o co jde a nepodepsal je vlastní rukou
-
Příroda doposud absorbovala polovinu našich emisí. V posledních letech její pomoc slábne, říká vědec
-
‚Fialo, FSS už není tvoje,‘ hlásali protestující, kteří přerušili debatu na Masarykově univerzitě