Zapečená kuřecí prsa s bramborami a červenou řepou. Kdo by neměl rád jemné a lehce stravitelné maso?
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
- 600g kuřecích prsou
- 400 g brambor
- 2 jablka
- olej
- 300 g vařené červené řepy
- 6 plátků slaniny
- 2 polévkové lžíce másla
- olej
- 50 ml mléka
- sušený tymián
- sůl
- černý pepř
- Na bešamel:
- 50 g másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 250 g mléka
- 3 polévkové lžíce strouhaného křenu
- sůl
- mletý pepř
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si zapečená kuřecí prsa s bramborami a červenou řepou.
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky.
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka.
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme asi na pět minut k bramborám a chvíli vše provaříme.
Do rozpáleného oleje vložíme kuřecí prsa, opečeme je. Přidáme sůl, pepř a tymián.
Brambory i s jablky scedíme, zamícháme a rozmačkáme s máslem a mlékem.
Uděláme si bešamel:
Mouku osmahneme na másle do světlé pěny, přidáme studené mléko, nastrouhaný křen, sůl, pepř a vaříme do zhoustnutí.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Pekáč nebo formu na koláč vymažeme trochou másla a rozložíme nejprve na plátky nakrájenou uvařenou červenou řepu.
Na ni nalijeme bešamel. Dobře rozetřeme a přikryjeme vrstvou kuřecího masa.
Navrch rozetřeme jablkovo - bramborové pyré, položíme plátky slaniny a pečeme v troubě při 180 stupních.
Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.