Zapomněli jste vysít semínka zeleniny? Ještě je čas, ale některé druhy zeleniny už časovou ztrátu nedoženou
Hodně druhů zeleniny, kterou předpěstováváme, můžeme vysít ještě i teď, ve druhé polovině jara. Rajčata, ředkvičky, pastinák, mrkev, saláty, květáky, kedlubny, okurky, brokolici, fazole, hrášek. Vývoj se urychluje tím, že je delší den, intenzivnější světlo a teplo. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
„Vybíráme ty odrůdy, které jsou určené na pozdně jarní nebo letní výsevy, které se dobře vyvíjejí i přes léto. Rašení urychlí namáčení semen do vody, tak na jeden den. Semena pak osušíme v papírových utěrkách a sejeme do vlhké půdy. Semena nesmějí vyschnout do doby, než vzejdou, než z nich budou rostliny 2–3 centimetry vysoké.
Semenům při klíčení vcelku vyhovuje vyšší teplota, jedině salát bychom měli sít někde v chladnu. Takže spíše do bedničky a uložit ho do vyrašení třeba ve sklepě. Letní teploty zhoršují jeho klíčivost. Když dáte stejné osivo klíčit do chladu a část necháte v teple, výsledek vám moje slova potvrdí.
Které druhy zeleniny časovou ztrátu nedoženou a opravdu si na ně příští rok musíme vzpomenout včas? Jsou to celer, petržel kořenová (s výjimkou nejranějších odrůd) nebo lilek. Anebo také papriky. U nich je lepší sehnat si sadbu.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.