Alkohol na párty
27. prosinec 2012
Blíží se oslava nového roku - Silvestr. Proto jsme se zaměřili podrobněji na alkohol a na jeho působení v lidském organizmu.
Dozvěděli jste se, jaké druhy alkoholu jak působí, který alkohol je nejzrádnější, jaký je rozdíl mezi skleničkou bílého vína, červeného, sektu nebo piva, a další zajímavosti.
Patrik ROZEHNAL, moderátor--------------------
Poslední vysílání Hubněte zdravě v tomto roce s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, dobrý den.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. No, to je krásné, tak nebyl konec světa, tak jsme se tu zase sešli. A už dneska vlastně v tomto roce naposledy.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Možná i ten přeživší konec roku a taky ten blížící se Silvestr budou lidé spojovat s alkoholem.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To jistě budou.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak my to probereme z toho hlediska správné výživy. Tam asi toho alkoholu tolik nepatří, že?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak mně se vždycky líbí, jak ti příznivci toho alkoholu zdůrazňují ty aktivní látky, které v tom alkoholu jsou, které jsou pozitivní pro ten kardiovaskulární systém. Tak, prosím pěkně, všichni, kdo teď posloucháte, samozřejmě, červené víno obsahuje poměrně dost antioxidantů, ale daleko v víc, zhruba trojnásobek jich obsahují hrozny samotné nezkvašené. A ta výhoda toho, že vlastně ty hrozny jsou nezkvašené, spočívá ještě v tom, že neobsahují ten toxický alkohol. Alkohol je opravdu toxin. Je to toxin zejména pro mozek a proto se ho tělo snaží co nejrychleji zbavit a dělá to přes ledviny. Čili doporučuji opravdu s tou konzumací alkoholu to nepřehánět.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A je nějaké povolené množství, které ještě nemá vliv na to, že by se to projevilo na naší postavě, nějak s naším mozkem to něco dělalo, odumíraly nějaké buňky a tak?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je velmi individuální. A tady bych chtěla upozornit na to, že existuje enzym, který se jmenuje alkohol dehydrogenáza a ten vlastně pomáhá rozkládat v těle alkohol na netoxické látky nebo méně toxické. Výbava této alkohol dehydrogenázy je vrozenou charakteristikou. V rodinách, kde se vyskytl nějaký alkoholik, tak bývají lidé, kteří mají vyšší vlastně koncentrace nebo vyšší účinnost té alkohol dehydrogenázy, ona se vyskytuje v játrech, ale samozřejmě v malém množství se může vyskytovat i v jiných orgánech. A tam vlastně ten člověk má výhodu v tom, že ten alkohol vlastně rychleji metabolizuje, ale nevýhodu v tom, že v té společnosti on vlastně zůstává stále střízlivý. Čili všichni už jsou opilí, ale on pořád vlastně je v klidu, což vede ty lidi ke zvyšování dávek. Takže ta dávka alkoholu, na kterou jste se ptal, je přísně individuální i z těchto důvodů. Ale nedáme si písničku?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře, tak jo, proč ne.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mluvíme dnes v seriálu Hubněte zdravě o alkoholu. Je to jasné, protože v době konce roku a Silvestra ho třeba ve větší míře konzumují i ti, co přes rok tolik ne. A s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou se vrátíme k tomu, o čem jsme mluvili před písničkou. To znamená k působení alkoholu. Co jste chtěla ještě zmínit?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jsem chtěla zmínit to, že vlastně obecné pravidlo říká, že u člověka, který není na alkoholu závislý, což je rovněž důležité, tak jedna jednotka alkoholu denně neškodí. Teď abych jenom vysvětlila, co to znamená jedna jednotka. Jedna jednotka alkoholu odpovídá dvěma decilitrům vína, samozřejmě bavíme se tady o kvalitních vínech, nikoliv teda o vínech méně kvalitních nebo něčím pančovaných. To se netýká alkoholu, ale obecně kvalitní vína právě obsahují ty látky, které působí antioxidačně. Takže když už víno, tak kvalitní. Co se piva týče, tak tam jedna jednotka alkoholu odpovídá zhruba půl litru piva. Čili jednomu velkému pivu. A co se týče tvrdého alkoholu, tak tam jedna jednotka je vlastně pět centilitrů, čili malý panák. Tahle ta jedna jednotka alkoholu denně samozřejmě by neměla být konzumována denně, protože to může právě vést k návyku a k alkoholismu. Takže, řekněme, v nepravidelných intervalech jedna jednotka alkoholu denně neškodí. Tady je ještě jedna paradoxní věc. Říkal jste, že někteří lidé, kteří normálně alkohol nekonzumují, ho budou konzumovat vlastně na tom konci roku. Konzumace u člověka, který není na alkohol zvyklý, přináší rychleji ty negativní efekty, to znamená, tomu člověku je hůř. Čili on zaprvé se rychleji opije, za další může teda ztratit kontrolu třeba, čili může někde usnout nebo umrznout snáz než člověk, který je zvyklý. A to už po relativně menší dávce. A další věc, mívá hodně nežádoucích účinků toho alkoholu. Tam se právě projevuje ta toxicita. Čili může zvracet, může mu být další den velmi špatně, může ho bolet hlava. Takže jak na Nový rok, tak po celý rok, ten, kdo není zvyklý, měl by opravdu brzdit.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A když jsme u toho konce roku a Silvestra. Pomáhá nějak i na to s tím působením toho alkoholu na to naše tělo nějak to jídlo, které zvolíme na ten večer nebo tu noc, co bychom měli kombinovat, kdy jíst, kdy pít.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. Ta nejnebezpečnější kombinace je alkohol a příliš mnoho tučného jídla. Tady je ohrožená slinivka břišní. A dokonce teda akutní nekrózou, což může být až vlastně smrtelná komplikace. Čili to je náhlá příhoda a může být fakt zle. Takže tady bych varovala. Je důležité být najedený. A lidé, kteří konzumují alkohol vlastně z profesních důvodů nebo teda ochutnávají alkohol, tak doporučují před jeho konzumací nějaký netučný sýr tvrdý a nějaký chléb. Tohle to je vlastně to, co zaprvé nám ty chutě tak jako zprůměruje, to znamená, že si vychutnáme dobrý alkohol vlastně jako pochutinu. Nebudeme se tedy opíjet, abychom to získávali jako drogu vlastně kvůli tomu účinku na mozek. A pokud k tomu, k té konzumaci alkoholu jíme třeba oříšky nebo rozinky, případně nějaké ovoce, tak ho nikdy nezkonzumujeme tolik, jako když si k tomu dáváme ty slané buráky nebo slané chipsy nebo nějaké tučné věci.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. O alkoholu na Regionu budeme mluvit ještě jednou.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Konec roku, Silvestr, příchod tedy nového roku znamená i pití alkoholu ve větší míře, než bývá zvykem. Proto jsme zvolili jaké téma v seriálu Hubněte zdravě alkohol a jeho vliv na nás, na naše tělo, na naše zdraví. A měli bychom možná srovnat různé typy alkoholu mezi sebou, ať víme, jak jsme na tom a jak je na tom alkohol.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. Tak, co se týče hubnutí nebo, který druh je vlastně nejvíce nebezpečný na to nabírání zejména tuku v oblasti břicha, tak to je tradičně známé pivo. Jednak teda pivo obsahuje ještě dost nezkvašených sacharidů a je to takový dobře pitelný nápoj. Ono, jak má ty bublinky, tak vlastně ani nepoznáme, kolik už jsme toho vypili. A takový ten buchar té opilosti přijde relativně pozdě. To znamená, takový slušný alkoholik může klidně upít i deset piv a vlastně pořád je relativně v pořádku. A tam už ta kalorická nálož je významná. Říká se, pivo dělá hezká těla, chci upozornit, že B vitamín v pivě obsažený se trošku přeceňuje, protože bohužel na detoxikaci alkoholu je potřeba mimo jiné i B vitamín. A je ho potřeba zhruba stejné množství, jaké v tom pivě je. Navíc chroničtí alkoholici omezují konzumaci potravy a dostávají se do fáze podvýživy, která je vlastně o to rizikovější, pokud pijí hodně toho alkoholu. Čili to pivo je z hlediska tloustnutí takové nejzaručenější. Po něm se tloustne nejvíc. Co se týče dalších v pořadí, tak je tvrdý alkohol. Tvrdý alkohol je vyhodnocován jako velmi toxický. To znamená, že tělo vlastně automaticky začne ho velmi rychle zpracovávat. A ten je nejnebezpečnější pro játra. V okamžiku, kdy vlastně dochází ke ztukovatění už jater, tak je nutné, a tady není výjimky, doživotně přestat konzumovat tvrdý alkohol. S tvrdým alkoholem by se to opravdu přehánět nemělo, tam ten alkoholismus vzniká poměrně rychle a zaručeně. Takové to řezat si pivo kořalkou, to dělají lidé, kteří už mají hodně našlápnuto, takže tady bych varovala. Další je víno, tady doporučuji kvalitní víno. Bílé víno má podobnou inzulinovou aktivitu, to znamená, po něm se můžeme dostat do mírně hypoglykemie, čili nám může být nevolno, bolesti hlavy, můžeme ztrácet koncentraci, můžeme dostávat spoustu chutí na různé věci. Víno také zvyšuje množství kyseliny žaludeční, čili se po něm dobře tráví. Bývá používáno i jako aperitiv. Takže víno ke konzumaci vlastně jídla je vhodný nápoj, ale ke konzumaci jídla. Takže bych určitě na lačno nedoporučovala, aby člověk to bílé víno pil. Co se týče červeného vína, tak tam je víc těch látek tělu prospěšných, jak už jsme říkali. Je to záležitost tedy zase zvyku, preference, existují národy, třeba Francouzi, kteří mají úplně propracovanou teorii, k čemu se jaké víno hodí. Myslím si,že je to nejen z hlediska chuťového, ale i zdravotního zdraví prospěšné. To znamená, k tomu červenému vínu většinou se pojí to doporučení pít ho před spaním nebo na večer, dobře se po něm usíná. A je to taková dobrá relaxační věc. Ale zase nepřehánět množství.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je pravda, že znám lidi právě třeba z Francie nebo z Německa, na pomezí Francie, kteří říkají, už je tma, budeme pít červené. Když je světlo, pijeme bílé nebo růžové.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, čili bílé víno spíš po obědě, tam má i určitou logiku. A to červené víno tedy spíš na večer.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A poslední věc, máme před Silvestrem, tak co sekt nebo šampaňské?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Říká se, že dobré je o Silvestra to příliš nemíchat. Co se týče lidí, kteří na alkohol nejsou zvyklí, tak ten sekt relativně brzy vlastně tím, že trošku podporuje vlastně tu detoxikaci i těmi bublinkami, tak relativně rychle vyprchá, vyšumí. Je dobré opravdu alkohol nemíchat, čili ne takové začneme pivem, pak si dáme sekt, přípitek, pak si dáme víno, tam opravdu ty následky pro lidi, kteří nejsou zvyklí, jsou nejhorší. Takže vybrat si jeden druh alkoholu, dát si k tomu dostatek kvalitního jídla, které nebude příliš tučné, nějaké ovoce, nějakou vlákninu a hlavně neopíjet se, ale užívat si konec roku.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak si ho užijte. Vstupte do toho nového roku úspěšně, s úsměvem a v tom novém roce se na vás budeme těšit s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A pijte, prosím, na zdraví.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.