-
Slavný mazací buřt maceška byl nejlepší uzenou lahůdkou světa!
V Praze na Vinohradech, stojí vedle Vinohradské tržnice Maceškův palác. Velkouzenář Emanuel Maceška ho začal budovat roku 1927.
-
Dušená kapusta tety Emilky s výpečky od Jany Havlíčkové nabízí jemné propojení českých chutí
Kapusta místo zelí je mnohem jemnější varianta k vepřovým výpečkům. Cibulka, česnek, kmín, všechny chutě se krásně propojí. Vařila a pekla Jana Havlíčková.
-
Stařenčiny fazole od Martina Prokopa jsou jako řeznická pohádka. Speciální ingrediencí je ocet
Chlapské jídlo, které zasytí. Opečené kousky buřtů chutnají jako z ohně a masité fazole se špekem a pepřem to jen podtrhnou. Speciální ingrediencí je ocet.
-
Steak je tak dobrý, jak dobré je maso!
Jedním z dobrých mas je to z plemene angus, jak tvrdí Patrik Silovský ze společnosti Šumavský Angus. Masné plemeno aberdeen angus bylo šlechtěno od 18. století ve Skotsku.
-
Kakaový koláč z fazolí od Lenky Odvárkové překvapí chutí mezi pralinkou a nugátovým krémem
Vláčný a hutný koláč od Lenky Odvárkové z Rotavy můžeme směle přirovnat k pralinkám s konzistencí nugátového krému. Vláčnost zařídily fazole, které nejsou vůbec cítit.
-
V české kuchyni se bez mouky a krupice neobejdeme
V české kuchyni se běžně používá mouka hladká, polohrubá, hrubá a také krupice, což je nejhruběji mleté obilí.
-
Kančí guláš podle rodinné receptury uvařila Iveta Richterová. Má krásnou barvu, chuť a šťavnatost
Kančí je výborné maso. Má sílu a šťavnatost vepřového, ale chuť a vlákna jako hovězí. A z něj je guláš, jak má být. Se sosem, který osvěží citron, rum a víno.
-
Dobrá ledová káva osvěží, navíc podtrhne chuť i kvalitu kávy
V teplých letních dnech je oblíbená ledová káva. Kdo se jako první pustil do její přípravy, to se už asi ale nedozvíme.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.