Barevné povídání o hubnutí aneb barvy a hubnutí

10. únor 2011

Největší audioportál na českém internetu

MUDr. Kateřina Cajthamlová | Foto: Český rozhlas Region

Povídání na téma hubnutí a barvy s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou

Povídání na téma hubnutí a barvy s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Barevné bude to povídání, byť vysíláme možná bez barev, barvy máte doma, ale my si o barvách budeme povídat. S kým?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, tady doktorka Kateřina Cajthamlová. Já vás vítám a těším se, jak to dneska bude barevné, že to nebude černo-bílé vidění barev, pevně doufám.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, zdraví vás i Patrik Rozehnal. A budeme mluvit tedy o vztahu, jestli barvy dokáží ovlivnit naši postavu. Štíhlou linii nebo nám pomohou hubnout, nebo naopak díky některým barvám přibíráme a tak. Existují třeba diety podle barev?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, že existují. Existuje spousta různých rituálních způsobů jak donutit lidi, aby dělali to, co mají dělat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Rituály?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, jsou to rituální způsoby. Třeba dělená strava, to je vysloveně rituální aktivita, jejíž velmi pozitivní složkou je, že nutí člověka za prvé přemýšlet o tom, co s čím jí a za druhé přidat ovoce a zeleninu, protože vy musíte přece jenom kombinovat ty kytičky a musíte tudíž zvyšovat množství zeleniny.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To mě tak napadá, že by to mohlo fungovat tedy čistě i na základě barev. Když zjistíme, nebo lékaři zjistí, že některé zdravé potraviny převládají v určité barvě a těžko bychom tu barvu hledali mezi těmi nezdravými potravinami, takže to ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To se velmi mýlíte, Patriku, velmi se mýlíte. A kdybyste dovolil, já vám řeknu jednu nejnovější historku z natáčení. Sice to není úplně přesně ten formát, protože já tu nejsem, jako abych vyprávěla historky, ale tahle ta se k tomuhle přesně vztahuje. Měli jsme jednoho účastníka, kterého naši posluchači mohou vidět potom i v televizi, který vysloveně jezdil, ujížděl po žlutých limonádách. To byly žluté, opravdu měl jenom žluté doma, to bylo velmi zajímavé. Kromě toho, že to byl pivař, což tedy pivo je také žluté, tak prostě on ujížděl po žlutých limonádách. Měl doma slazené, neslazené, měl doma prostě podivné směsi, které se například jmenovaly ananas. A jediné, co tam bylo z ananasu, byla ta umělá barva ananasové barvy plus ta umělá příchuť ananasové příchuti. Tento člověk byl alergik, měl poměrně velké astmatické obtíže a ve svém velmi mladém věku měl čtyři léky na dýchání. A my jsme se ho ptali, jestli ví, co za látky je v těch všech barevných limonádách. Navíc samozřejmě byl tlustý, jinak by se do castingu nedostal. A on to nevěděl. On si myslel, že když se něco jmenuje ananas, že tam je nějaký výtažek z ananasu. Ještě navíc tam byla teorie, je to hustý, tak to musí být zdravý. A my jsme mu říkali, no, ale hustý to je kvůli tomu, že tam je glukózový sirup. A jeho koncentrace, ta je teda fakt hustá, protože ho tam bylo 15%. A to další, to byla umělá barviva, takzvaná tedy éčka. A bylo jich tam opravdu jak narváno. Takže mládenec se strašně divil, začal vidět žlutě. A my jsme mu ještě navíc potom na ten zdravý stůl dali žluté potraviny, to znamená papriku, cizrnu, dali jsme tu tam kuskus, který v životě neviděl. Ptal se, co jsou to ty malý kuličky. A dostal citrón, dostal ananas, dostal banán.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Sýry nějaké?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě i sýry. Čili my jsme se mu snažili tu žlutou, kterou on se neustále vlastně těšil, tak jsme se mu ji snažili nahradit v těch dobrých variantách. Takže tadyhle zrovna tahle barva příliš nerozhodovala o kvalitě. Víte, co bylo zajímavé? Ty všechny možné sladké minerálky měly tu barvu úplně stejnou. To byla barva zářivě papriková. Zatímco ty potraviny žluté barvy, každá měla trošku jiný tón. To znamená, že to, co většinou je důležité, je ta pestrost. A on to měl tedy fakt jednotvárné.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme barevně na Regionu, hubneme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Nebo vytváříme jídelníček zdravý pro naši štíhlou linii. Já, když jste mluvila o té historce z natáčení, tak si vzpomínám na jeden ze starších dílů kdysi, ve kterém jste také vystupovala a navštívila jste obézní dámu, která, když otevřela tu ledničku a vy jste to viděla a všechno jste začala vyhazovat ven, tak říkala, ale no šlehačka, dyť to je bílé a co je bílé, to je zdravé. Tak to neplatí.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, pokud bychom brali do tohoto seznamu bílých věcí například ztužený hydrogenovaný tuk, který je krásně bílý, sádlo, které je nádherně bílé, bílou mouku, která je čistě bílá, cukr, který je bílý a sůl, která je bílá, tak s tou paní nelze souhlasit. Pokud by si vybírala bílý nízkotučný jogurt, tak tam není ani tak důležité, že je bílý, jako spíš to, že je nízkotučný. Stejně tak pokud by si vybírala například co ještě, co ještě je vlastně zdravého bílého? Přemýšlím, přemýšlím, bílé fazole.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kozí sýr.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Kozí sýry jsou bílé, různé ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ředkev bílá, květák.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nízkotučné mozarelly, samozřejmě ředkev, květák, zase, tak vidíte, teď jsme našli ty bílé varianty, ale to, co je důležité a co se projevuje tady i na tomhle tom příkladě, je, že my jíme opravdu víc nosem a chuťovými buňkami, nežli přímo zrakem. A je to velká škoda. Protože pak nás ti jednotliví výrobci mohou docela oklamat. Pro mě bylo velmi zajímavé vlastně dát vedle sebe krásnou, úplně čistou šunku z kýty, která byla vepřová, a druhá kýta byla jelení. A vedle toho vlastně dát tu obarvenou šunku, která, jejíž hlavní součástí byly, tuším, vepřové kůže a bramborový škrob a voda samozřejmě se solí. Ono to zrakem není příliš poznat. Výrobci opravdu dělají všechno pro to, aby nám ty potraviny obarvili a rozmělnili takovým způsobem, že my se bez toho čtení a rozmyšlení opravdu už nemůžeme obejít. Už pouze podle barev už se orientovat nejde.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Barevné hubnutí na Regionu. V našem čtvrtečním seriálu s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, seriál Hubněte zdravě. Mimochodem najdete ho určitě i na facebooku. Tedy www.facebook.com/hubnetezdrave. Psát můžete své dotazy třeba i dopředu k tématům, která znáte z našeho vysílání. A to na adresu katerina.cajthamlova@rozhlas.cz. Mluvili jsme o tom, že podle barev se nelze rozhodovat. Jsou tedy okamžiky, kdy ano?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jsou okamžiky, kdy ano. A to tehdy, když potřebujeme zrakem například rozeznat plíseň na marmeládě. Protože tam stačí pouhý zrak a už ji tam vidíme, takové ty různé bílé nebo zelené kolonie, to je podle typu plísně. V některých domácnostech se objevuje dokonce i černá plíseň, což je tedy relativně dnes už vzácný druh, aspergilus niger, to je druh, který tu potravinu tedy opravdu velmi rychle zničí. Takže tam se velmi zhruba můžeme tím zrakem orientovat. Mohu vám říci, že pro mě bylo překvapivé, kolik lidí se fakticky snad bez koukání živí. Protože jinak by si museli všimnout, že jejich klobásy jsou už nazelenalé. Pravděpodobně jsou tak slané a tak aromatizované, že už to čichem ani chutí nepoznají, ale tedy zrakem přece jenom ano. Další, co by člověk měl udělat, měl by vlastně si uvědomit, že velmi snadno pozná zrakem, a to není úplně jenom o barvě, ale také, ovadlou zeleninu. Takovou tu, která vlastně trochu žloutne. Tohle to se zrakem poznat dá. Čili já bych ten zrak zas tak úplně nevylučovala z těch úvah.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale lidé možná, že hrají na to, že tuhle práci by za ně měli odvést ti obchodníci, spoléhají na to a už to doma moc nekontrolují, nebo i při tom výběru v těch obchodech.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je ale jejich problém, víte? Protože tím, že člověk něco koupí, to znamená, že si to vezme do košíku a u pokladny zaplatí, tak stvrzuje vlastně jakousi dohodu, že to bere a že mu to vyhovuje.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A podporuje ty obchodníky, aby takové zboží prodávali dál.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě jistě, protože pokud je poptávka po vovadlých salátech a třeba naplesnivělých oříšcích, tak co by to ten obchodník neprodával. Já jenom s těmi plísněmi chci říct, nespoléhat jenom na to, že to tedy poznáme zrakem. Je dobré fakticky i trošičku si přečíst třeba dobu trvanlivosti, ještě než to zboží koupíme. Protože doma už bývá pozdě. My jsme teď několikrát nakupovali v jednom nejmenovaném řetězci a kupovali jsme tam ryby, které byly zabalené, kupovali jsme tam různé bylinky, které byly v pytlíčku, a kupovali jsme tam oříšky, které byly v pytlíčku. Všechno to mělo tu dobu trvanlivosti ještě v pořádku, ale všechny tyhle ty věci vlastně byly zkažené, protože když jsme otevřeli tu rybu, tak páchla, což je známka toho, že to tedy je ryba, která už by se neměla konzumovat, když jsme otevřeli bylinky, tak uprostřed pytlíčku byla schovaná nahnilá část těch bylinek. A já jsem měla podivné dejavue z doby socialismu, kdy jsme dostávali na dno pytlíku přihozené ty dva shnilé pomeranče. Tehdy se to nedalo nijak reklamovat. V dnešní době už se to reklamovat dá, jenom je velká smůla, jakmile porušíte obal a přinesete to zpátky, tak vám řeknou, že už to neberou. Takže tady bych řekla, že by měli zákazníci trošku víc vychovávat prodejce. Ale my jsme se tedy od těch barev velmi, velmi odchýlili. Musíme být hodní a po písničce se k nim zase vrátit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobrá.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ještě chvíli máme na to, abychom si barevně o barvách povídali v souvislosti s hubnutím v našem seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Zeptám se ještě jednou pro jistotu. Je nějaká barva, která jde vyloženě na tloušťku?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, ne o barvě to není, Patriku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já jsem ale slyšel, že existují typy lidí, rozdělení podle barev, kterým vyhovuje určitý typ stravy a třeba barevně i nějaká ta jídla, že jsou červení, žlutí a zelení.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, samozřejmě, Patriku, víte, to jsou ty rituální aktivity. Já bych to chtěla znovu zmínit. Vždycky musíme použít svůj rozum. Čili, pokud nám někdo řekne, že jsme například červení a my si teda budeme vybírat ke svému jídlu jenom všechno, co je červené, tak po nějaké době za prvé už budeme na červenou reagovat jako ten pověstný býk, a za další, rozhodně svému tělu neposkytneme dostatek všeho, co potřebuje, protože červenou rýži neznám, červené brambory rovněž ne, neznám ani červený salát. Jako existuje určitý druh, ale ten není červený, ale fialový. Takže já si myslím, že takto se uvažovat nedá. Zase je to určitá pomocná berlička k tomu, aby se lidé zamysleli nad svou stravou, zamysleli se sami nad sebou a trošku přidali těch živých potravin. Ale rozhodně ne těch obarvených. Já mám ještě jednu historku. Představte se, že speciálně to, co se snažíme vlastně odstranit, je špatný vliv na děti. To znamená, že my strašně neradi vidíme takové ty lákající stánečky s těmi velmi obarvenými pochutinami pro děti, ke kterým je přibalená hračka a nějakým způsobem to dítě je vlastně nalákáno na něco jiného než je ta potravina samotná. Říkal mi můj kolega, že jednou udělali s dětmi takový pokus, že jim vlastně upekli tentýž dravý koláč, přičemž na jeden ten koláč dali barevnou polevu, na druhý ten koláč dali polevu, která byla bezbarvá a děti shodně tvrdily, že ten barevný koláč jim víc chutnal. Myslím si, že tohle to by si měly pamatovat zejména maminky, které mají děti, které potřebují držet nějakou dietu. Barevné dětem chutná daleko víc. Takže doporučuju, aby ten talíř, který to dítě dostane před sebe, nebyl plný těch pověstných bílých knedlíků a té univerzální hnědé omáčky, ale aby tam byla velká spousta různých barev, protože ty děti to bude bavit, budou to raději konzumovat, když je to barevné. A na tu chuť si musí zvykat od dětství. To znamená, pokud to nebude oslazené, nebude to příliš přesolené, tak samy rozeznají ty zdravé chutě a budou se orientovat i podle té hezké barvy. Věřím tomu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A pomůže nám při tom hubnutí nebo zdravém stravování i barva v tom jiném vnímání, než v tom, že vybírám jídlo, ale říká se, žlutá, červená podporuje chuť k jídlu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, samozřejmě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že toho využívají potravinářské řetězce. Jestli třeba budeme mít ten a ten typ ubrusu nebo barevný talíř. Pomůže nám třeba tohle zhubnout?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to možné. Každopádně vždycky se říkalo, že stůl, na kterém jíme, by měl být jídelní stůl, měl by být pokryt ubrusem, nějakým veselým prostíráním a měla by na něm stát květina. Samozřejmě, pokud bude mít nějakou veselou, třeba červenou nebo žlutou barvu, bude to o to lepší. Každopádně jíst by se nemělo ve spěchu z papíru a někde potají.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak dobrou chuť. A barevný, veselý a zdravý život vám pro dnešek přeje Patrik Rozehnal.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A doktorka Kateřina Cajthamlová, na shledanou.