Bělehradský řízek
Recept na Bělehradský řízek se dědí u posluchačky Markéty ze Znojma z generace na generaci. Chystala ho babička i maminka Markéty a ta ho teď připravuje s oblibou i pro svoji velkou rodinu.
Co budete potřebovat na tento vydatný masitý pokrm?
- 2 vepřové řízky (kýta, krček)
- 300 g brambor
- 3 zelené papriky
- 3 rajčata
- česnek podle chuti
- hladkou mouku na obalení masa
- mleté chilli papričky
- sůl
- olej
Postup:
- Řízky naklepeme, osolíme, posypeme mletými chilli papričkami nebo pepřem, obalíme v hladké mouce a z obou stran zprudka opečeme na oleji.
- Pekáč vysteleme pečicím papírem, který zlehka vymažeme olejem, vložíme opečené řízky a dáme do předem rozehřáté trouby.
- Pečeme na 200 °C ještě asi 15-20 minut.
- Na výpeček z masa dáme na proužky nakrájené papriky, na kousky nakrájená rajčata a nasekaný česnek.
- Mírně osolíme, můžeme také posypat chilli papričkami, zalijeme malým množstvím vody a chvíli dusíme – zhruba 5 minut.
- (Nejlépe nové) neoloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině.
- Přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí brambor.
- Zeleninu s dušenými bramborami podáváme jako přílohu k masu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.