Benešovská nemocnice pomáhá zaměstnancům sladit práci a rodinu. Nabízí třeba firemní jesle

3. prosinec 2013
Zprávy

Vedení benešovské nemocnice hledá cesty, jak svým zaměstnancům umožnit sladit práci a rodinu. Zkušenosti s firemními jeslemi a zkrácenými úvazky také předává dál. Na semináři se o nich mohli dozvědět podnikatelé z Benešovska.

Když je výběrové řízení a přihlásí se muž a žena ve stejném věku, se stejnou kvalifikací a oba mají doma malé děti, sáhne většina firem po muži. Je totiž předpoklad, že děti budou nemocné a žena s nimi bude zůstávat doma.

Jednoduché to nemají ani ty ženy, které se mají vrátit po mateřské dovolené do původní práce.

„Bylo to o tom, že když se vrátí ženská s dítětem, které často marodí, tak o ni už tolik nestojí v práci. Když jsem se vrátila, tak jsem byla najednou navíc, protože v našem oddělení byli mladí kluci, svobodní. Pomalu jsme se dohadovali, že bych rozvázala pracovní poměr a dostala odstupné,“ popisuje paní Martina.

Její příběh se podobá desítkám, možná i stovkám dalších. V benešovské nemocnici se ale snaží o opak a pomáhají zaměstnancům se sladěním práce a rodiny. Mají například firemní jesle, plánují školku a také zvyšují počty částečných úvazků. Nyní také udělali seminář pro podnikatele, kde předávali své zkušenosti.

„My jsme u nás ze začátku udělali i dotazníkové šetření, co by zaměstnanci od nás chtěli, zúčastnili se ho jak muži, tak ženy. Měli jsme určitou vizi, ale trošku jsme to díky tomu specifikovali. Takže myslím, že je dobré zeptat se zaměstnanců, co by vlastně oni chtěli, co by potřebovali, a zkusit najít kompromis, aby na tom firma netratila, ale podpořila i své zaměstnance,“ vysvětlila přednášející Lenka Nagyová.

Ženy na mateřské by neměly ztrácet kontakt se zaměstnavatelem

Na seminář přijela také radní kraje pro zdravotnictví Jiřina Fialová z KSČM. Na nerovné příležitosti mužů a žen upozorňuje už řadu let.

„Ač jsme v 21. století, tak přetrvává názor, že ženy mají být doma a věnovat se hlavně rodině a muži budou budovat kariéru, což je velice špatně. Tvrdím, že pokud nebudou chtít muži i ženy, tak těžko někam postoupíme vpřed,“ zdůrazňuje Fialová.

Na semináři zazněly také rady pro ženy, které jsou právě na mateřské dovolené. Neměly by ztrácet kontakt se zaměstnavatelem. Dobré je ukázat, že stále mají zájem o místo, a sledovat nové věci a změny ve firmě. Pak je návrat pro ženu jednodušší a i pro zaměstnavatele má vyšší cenu.

autor: haj
Spustit audio