Bezdomovci z Mladé Boleslavi budou moci přespat ve vyhřívaném stanu

24. leden 2014

V Mladé Boleslavi mohou lidé bez domova přečkat mrazivou noc ve vyhřívaném vojenském stanu. Za 30 tisíc korun ho pořídil magistrát. Radnice je benevolentní a toleruje mírnou opilost nocležníků. Pes ovšem musí zůstat venku.

Poslední z kolíků, které drží plátěný vojenský stan napnutý, zatloukli dělníci krátce před otevřením provizorní noclehárny. Pak už stačilo vybalit nová kamna, přivést naštípané dříví a rozsvítit světla.

Zelený stan o rozměrech 6 x 9 metrů stojí v Poplužním dvoře v Pražské ulici. Bezdomovci v něm mohou zdarma přespat, pokud noční teploty dva dny po sobě klesnou pod minus pět stupňů Celsia.

Zajímavé je, že přijít mohou i lidé lehce pod vlivem alkoholu, nesmí ale dělat výtržnosti. Kdyby se někdo choval nepřístojně, ze stanu ho vykáže placený hlídač.

Prozatím je pro lidi bez domova přichystáno 15 až 20 lůžek. Vejít se ale může i více spáčů.

„Kdyby byl velký zájem, není problém sem dodat nějaké židle, lavice, aby bezdomovci nemuseli trávit noc venku, ale aby tady mohli alespoň přebývat v teple,“ potvrzuje náměstek primátora Daniel Marek z TOP 09.

O novém vojenském stanu se bezdomovci dozví z letáků, které rozdává městská policie. Před vstupem budou muset podepsat desatero, kde se zaváží, že nebudou kouřit a podobně. Neohřejí si tak například ani jídlo.

„Je to koncipováno jako nízkoprahové a krizové, takže je to vyloženě na přespání, aby venku neumrzli,“ vysvětluje Marek.

Bezdomovci budou moci využít i hygienické zázemí, k dispozici bude pitná voda a přikrývky. Stan se otevře ve 20 hodin, v 7 hodin ráno ho budou muset lidé opustit. Provoz stanu vyjde mladoboleslavský magistrát asi na 200 tisíc korun.

autor: duch
Spustit audio