Bludiště z betonu. Dokument o tom, jak satelitní města ovlivňují okolí Prahy

28. červen 2024 18:30

Do obcí v okolí velkých měst se překotně stěhují noví obyvatelé a staví si domy kolem původních zástavby - takzvaná satelitní městečka. Ta pohlcují okolní louky a pole a vytrácí se taky původní venkovský ráz. Noví obyvatelé každé ráno sedají do aut, odjíždějí za prací do většího města a vracejí se pouze na noc.

Odborně se tomu mezi architekty a urbanisty říká sídelní kaše. A tak se jmenuje i dokument, který připravila Veronika Kindlová. Zajímalo ji, jak tzv. satelity ovlivňují obce kolem Prahy.

„Takovou zácpu tu máte na křižovatce každé ráno?“ ptá se autorka dokumentu Veronika Kindlová jednoho z respondentů na cestě do Jesenice. „Bývají i horší,“ odpovídá ji, „bydlím tu od malička a dřív to byla vesnice, teď už je to součást Prahy.“

Jesenice představuje typický příklad obce, která se v posledních letech potýkala s přívalem nových obyvatel a novou výstavbou tzv. satelitů. Do města pravidelně jezdí autobusy se studenty architektury, aby se podívali na odstrašující příklad, jak by takové nové osídlení vznikat nemělo.

„Obec si nepohlídala, aby s výstavbou pro bydlení vznikala i veřejné vybavenost a aby byly zkapacitněny silnice, které vedou na Prahu,“ říká v dokumentu místostarostka Jesenice Iva Řehulková (STAN). Zmíněné studenty a architekty v Jesenici mimo jiné zajímá jedna ze satelitních čtvrtí, která leží v polích, zcela stranou odříznutá od samotné obce.

O jakém řešení této situace v Jesenici přemýšlejí? Proč některé satelity vypadají jako betonová bludiště? Jaká pro a proti takové bydlení přináší? Co se na něm líbí vlastníkům? Kde se nová výstavba povedla a jaké zkušenosti můžou místní předat ostatním? Poslechněte si celý dokument Sídelní kaše od Veroniky Kindlové.

Spustit audio

Nejnovější zprávy