Bytové muzeum v Jubilejní kolonii v Ostravě-Hrabůvce ukazuje bydlení dělníků Vítkovických železáren

2. červen 2024

Ostrava se může pochlubit nevšedním muzeem. Bytové muzeum v Jubilejní kolonii do detailu ukazuje, jak se žilo rodině běžného dělníka Vítkovických železáren na konci třicátých let dvacátého století. Nachází se na adrese Slezská 390/13a v Ostravě-Hrabůvce. A jedinečným interaktivním způsobem představuje typické meziválečné dělnické bydlení Ostravska.

„Touhle chodbou se původně vcházelo do lékařské ordinace a čekárny. Díky samostatnému vchodu se nabízelo udělat v tomto domě Bytové muzeum,“ říká kronikář obvodu Ostrava-Jih a iniciátor projektu Petr Lexa Přendík.

Vzorový byt v Jubilejní kolonii odpovídá bydlení přelomu třicátých a čtyřicátých let minulého století. „Tento dům pochází z roku 1930. Snažili jsme se vytvořit modelový byt pro dělníka Vítkovických železáren. Má velikost 1 + 1, má velkou spižírnu i velkou předsíň,“ ukazuje zakladatel muzea. Předvádí taky na tu dobu moderní splachovací toaletu. Návštěvník ale uvidí repliku vybavení.

Muzeu pomohli dárci

Spíž Bytového muzea je opravdu velkorysý prostor. Je plný polic a nejrůznějších artefaktů. „Je to vlastně z celé České republiky, z různých vetešnictví a bazarů. Jde převážně o dary od místních obyvatel,“ popisuje Petr Lexa Přendík. Ukazuje přitom kameninové nádoby, pečící formy, smaltované nádobí, presovač na kafe a spoustu skleněných nádobek a lahví s uzávěry. V polici je i žehlička z třicátých let.

Zakladatel Bytového muzea v Jubilejní kolonii Petr Lexa Přendík

Zakladatel Bytového muzea od počátku počítal s tím, že do vybavení interiéru se zapojí nadšenci z řad veřejnosti. A tak se scházejí poklady, jako je třeba stařičký příruční vysavač, na první pohled krásný chromovaný výrobek.

Muzeum se může pochlubit také replikou kuchyňských kachlových kamen. „Bohužel jsme nezískali povolení od magistrátu, takže péct se v nich nikdy nebude,“ vysvětluje průvodce, zatímco otevírá dvířka povedené kopie.

Vybavení spíže

Zavzpomínat na kuchyně svých babiček a prababiček mohou lidé i u starodávného výsuvného dřezu. A uvidí tu i další vybavení, jako hmoždíře, pokličky, hrnce. V bytě jsou také pravé dřevěné podlahy či dřevěné dveře s mosaznými klikami. Renovace interiéru dala řemeslníkům opravdu zabrat.

Najdete i kuriózní poklady

Muzeum nabízí i různé kuriozitky. Třeba originální masážní vibrační přístroj, jako vystřižený z legendárního filmu Postřižiny. A dokonce funkční. „Ten nám darovali lidé z Horní Cerekve, z Vysočiny. Jsou tu i násadky, na nohy, na ruce, na záda, ale třeba i na pohlavní orgány. Dobový návod říká: důležité pro každého. Kdo chce získati trvalého zdraví, krásy a svěžesti, jest masáž vibračním elektrickým bezmotorovým přístrojem Omega nejlepším prostředkem,“ cituje historik.

Vibrační masážní přístroj připomíná známou scénu z filmu Postřižiny

Dalším pokladem je horské sluníčko, rtuťový přístroj vybavený ochrannými brýlemi a rovněž dobovým návodem. Ten jako by vypadl z dalšího filmu, Musíme si pomáhat. „Je to nesmírně těžké, vypadá to spíše jako rentgen,“ popisuje Petr Lexa Přendík.

Ložnici dotvářejí povlečené postele, kamínka zvaná vincek či sváteční servis ve skleníku. Návštěvník může skříně v celém bytě sám prozkoumat. „Cílem muzea je, aby si po prohlídce lidi mohli volně chodit po pokojích, otevírat zásuvky a přihrádky a hrabat se někomu v domácnosti,“ říká s úsměvem průvodce.

Sváteční nádobí v kredenci

Nutná je rezervace

Součástí projektu je web jubilejníkolonie.cz, kde najdou zájemci další informace a fotografie. V plánu je, že interiéry muzea se časem promění. Exponáty posunou Bytové muzeum třeba do padesátých let a dále.

Jediným průvodcem muzea je Petr Lexa Přendík, otevřeno je každé úterý mimo státní svátky, v čase od 15 do 18 hodin. Je nutné si předem rezervovat místo na webových stránkách jubilejnikolonie.cz, případně se individuálně domluvit telefonicky. „Do jedné skupiny se vejde asi deset lidí,“ dodává zakladatel. Vstup do muzea je zdarma a prohlídka zabere kolem 40 minut.

Součástí muzea je i zmíněná přístupová chodba, kde je expozice s dobovými fotografiemi a povídáním o historii Jubilejní kolonie.

Spustit audio