Český stavák potěší oko na zemi i při letu. Když letí, tak tleská

3. říjen 2024

Český stavák patří mezi nejrozšířenější plemena holubů u nás. Nejstarším klubem, který se zabýval jejich chovem, byl Klub východočeských pěstitelů staváků bělokosých. Ten vznikl v roce 1908 v Chocni.

Celostátní Klub chovatelů českých staváků letos slaví sto let. Vznikl v roce 1924 v Praze. Dnes už se sice od chovu holubů ustupuje a holubníků na vesnicích ubývá. Přesto se najdou nadšení pokračovatelé. Jedním z nich je předseda chovatelů ve Svinčanech na Chrudimsku Josef Blažek. Chová české staváky červené sedlaté.

Jsou plodní a temperamentní

Český stavák má různé barevné variace. Může být černý, stříbrný, žlutý či červený sedlatý.

„Českého staváka červeného sedlatého choval už můj otec a já jsem si je na důchod zavedl taky. Je to holub okrasný a velice plodný a temperamentní. Cení se u něj létání. Proto nemůže být ve voliéře. Když letí, tak křídla dává k sobě a zvukově to připomíná tleskání,“ popisuje zajímavosti tohoto plemene Josef Blažek.

Český stavák

Let je přerušovaný tzv. stavěním

Let českého staváka je přerušovaný tzv. stavěním. Pták v letu silně zatleská křídly, postaví se kolmo vzhůru, přitiskne křídla k tělu a propadne se i o několik metrů.

„Drží se domova. Pouštím je, oni vylétnou na okolní střechy, ale dál neletí. Jsou chytří. Ale například plemena pošťáků létají na velké vzdálenosti. Zajímavé je, že i když se na závody používají více než sto let, dodnes se neví, podle čeho se vlastně orientují,“ přidává další kuriozitu chovatel Blažek.

Chovatel Josef Blažek ze Svinčan na Chrudimsku. Kromě zakrslých kočinek na snímku chová ještě české staváky červené sedlaté

Vlhko a průvan jim neprospívají

Holubi se dříve chovali na půdách, dnes se vyrábějí vylepšené holubníky. Josef Blažek umístil svoje holuby do zděné budovy.

„Nemají rádi vlhkost a průvan, ale zima a mráz jim nevadí. Rádi se vyhřívají na sluníčku, Když je hezky, dávám jim na dvorek vanu, rádi se koupou,“ říká chovatel, který vysvětluje i důvod, proč je pro něj chov okrasných holubů tak důležitý. „Když je ráno pouštím, tak jim hodím něco k snědku na zem kousek od sebe. Dělám to proto, abych si po ránu vylepšil oko. Podívám se na ně a to mi prostě zlepší náladu.“

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

Spustit audio