Chilli papričky vám rozproudí krevní oběh. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost

22. březen 2024

Největší audioportál na českém internetu

chilli papričky | Foto: Fotobanka Pixabay

Chilli papričky vám rozproudí krevní oběh. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost

Pokud do jídla přidáváte chilli papričky, zbavte je nejdříve semínek, zmírníte jejich ostrost.

Po práci s chilli papričkami si hned důkladně umyjte ruce, protože papričky obsahují prchavé oleje, které mohou podráždit kůži a uškodit očím, pokud si sáhnete na tvář. Nejlepší prevence je práce v rukavicích, protože chilli je agresivní i několik hodin po nakrájení.

Pokud raději používáte pasty z chilli, pamatujte, že silnější je červená a méně pálí zelená. Chilli je možno přidávat do pokrmů jak čerstvé, tak i sušené. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost. Chilli papričky jsou bohaté na provitamin A, vitamin C a celý B. Jejich konzumace se doporučuje pro lepší chod krevního oběhu i při bolesti hlavy. Je také přírodním antiseptikem, které čistí organismus a chrání střeva.

Chilli papričky pomáhají s trávením tučnějších jídel, podporují chuť k jídlu a působí jako dezinfekce v těle. Konzumace chilli papriček vyvolá pocení a následné snížení teploty při horečce. Při jejich čerstvém zpracování nezapomeňte větrat – pálivost bude ve vzduchu a mohla by vás rozplakat nebo rozkýchat.

Související