Chléb a chorizem a rozmarýnem
Dnes se za dobrým jídlem vydáme do Mikulova. Ke gastronomii přivedla paní Jitku Vrbkovou z KUK bistra doslova vášeň, spoustu let vařila pro rodinu, kamarády, na večírky nebo vernisáže.
Ve své kuchyni začala učit vařit i kamarádky své dcery a ke splnění vlastního snu o bistru to byl potom už jen krůček. O vaření vydává i vlastní knížky. A k jejím oblíbeným receptům patří chléb a chorizem a rozmarýnem.
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí
- 700 ml vlažné vody
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- sůl
- chorizo nakrájené na kostičky
- nadrobno nasekaná snítka čerstvého rozmarýnu
Postup:
- Nejdříve si vyrobíme domácí kvásek.
- V 700 ml vlažné vody rozmícháme lžíci cukru a přidáme do ní rozdrobené droždí.
- Chvíli počkáme, než kvásek vzejde, což znamená, že droždí vystoupá na povrch hladiny a vytvoří bubliny.
- Mezitím se pustíme do výroby těsta.
- Do větší mísy vysypeme mouku, sůl, nakrájené chorizo a rozmarýn.
- Tuto směs zalijeme připraveným kváskem a vše vařečkou smícháme.
- Mísíme a hněteme do té doby, než se všechny ingredience spojí dohladka.
- Na teplém místě necháme těsto v míse pod utěrkou odpočinout a kynout asi půl hodiny.
- Po nakynutí směs vyklopíme na moukou poprášený vál a rozválíme ji válečkem na takovou velikost, aby se nám rozměrem vešla na pečící plech.
- Těsto na plech vyložený pečícím papírem přeneseme.
- Nožem do těsta uděláme pravidelné zářezy, díky kterým získáme křupavější kůrku.
- V rozpálené troubě pečeme na 210 stupňů cca 45 minut.
- Hotový chléb poznáme tak, že má zlatavou kůrčičku a po poklepání na jeho spodní stranu se ozve dutý zvuk.
Další inspiraci na gastrovýlety po jižní Moravě na webu gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Konfitovaná kachna s višňovou omáčkou a šouletem
Za receptem se vydáme do Nového Šaldorfu, za dvěma kamarády, kteří se mohou pyšnit titulem Vítěz kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.
-
Filet z kapra pečený na másle
Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka s parádním výhledem vás nadchne!
-
Šalotky ve sladkokyselém nálevu
Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá nejzajímavější místa, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.