Chutě a vůně Slovácka na vrchu Rochus
Z čeho a jak vařili naši předkové v minulých stoletích? Jak se jednotlivé kuchyně regionálně lišily?
Co tvořilo základ běžných jídel a co bylo považováno za slavnostní pokrm? Jak vypadala slovácká kuchyně a co byly báleše, boží milosti, šumajstry nebo patenty? A jak se jídlo a pokrmy našich předků odrazily v lidových písních?
O tom všem natáčela ve skanzenu na vrchu Rochus u Uherského Hradiště na 10. Slováckém festivalu chutí a vůní Markéta Ševčíková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.