Co je podvázání žaludku a co do života přináší

27. říjen 2011

Tentokrát o podvazování žaludku. Dozvěděli jste se, co přesně takové podvázání žaludku znamená pro organizmus, zdali je to nebezpečné, pro koho je tato operace určena a rozebrali jsme i mnoho dalších otázek.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Po písničce otevíráme dnes v seriálu Hubněte zdravě velké téma a velké i proto, že hodně lidí o tom uvažuje a otevřeme ho jako vždy s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Dneska budem tedy řezat do živého.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, podvazovat žaludek.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nejen.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, nejprve ale, než se dostaneme k tomu vlastnímu podvázání žaludku, abychom vůbec zjistili, jestli je to vhodná metoda, jak hubnout, bychom si měli něco o té obezitě říct. Protože tam je důležité si trošku i rozdělit ty typy lidí podle obezity.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla říct, že obezita je považována za epidemii v současné době a vlastně odborná literatura se vyjadřuje v tom smyslu, že poprvé, a tohle bych chtěla zdůraznit, počet obézních se vyrovnal s počtem podvyživených. Tohle je velmi zajímavé. Tady bych chtěla zdůraznit, že se mění i vlastně náhled na to, kdo je obézní. Obézní už se úplně stoprocentně neřeší jenom podle váhy, podle body mass indexu, ale díky novým bioimpedančním metodám, které vlastně mohou rozlišit tuk a aktivní hmotu v těle obézních, už se dá říct, jestli ten člověk například neúplně vyrostl. To jsou lidé, kteří vlastně odmalička byli takoví podsadití, tady jenom chci říct, že z hlediska etymologického obezitas je vlastně z latinského obesus, což už samo v latině má 3 významy. První je statný, druhé je tučný a třetí je vykrmený.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, statný na mě dělá dojem jako dobře rostlého.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Statný může být člověk, který odmalička byl zatěžován. Tady znovu chci zdůraznit ty sporty, které bohužel někteří rodiče už vlastně nutí malé děti, já nevím, čtyřleté, aby dělaly ty velmi silové sporty, což tedy je házená, může to být aerobic, může to být hokej a tam ty dětičky vlastně odmalička jsou zatěžovány nefyziologicky z hlediska jejich vývoje a může se stát, že nevyrostou. A pokud ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že jim děláme medvědí službu?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
V podstatě ano. Zaprvé jim bereme dětství, zadruhé místo toho, aby běhaly venku, tak někde se vozí po nějakých složitých kroužkách, jsou od nich vyžadovány nepřiměřeně brzy velké výkony a těm dětem sílí svalstvo a to tedy nepřiměřeně věku a budoucí zátěži, protože část z nich ten sport nebude dělat a potom mají sedavé zaměstnání a co si s těmi svaly navíc vlastně počnou ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A já jsem si myslel, že vždycky je problém tuk, ne svaly. Velké množství svalů.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, heleďte se, kilo svalů, kilo tuku, kilo vody, kilo potravy ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je furt kilo, já vím.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je pořád kilo a pokud to budeme hodnotit nikoli podle fyzické zdatnosti, protože dnes už existuje vlastně syndrom, to není syndrom, ale je to název fit fat a lidé, kteří jsou tedy statní, což je furt z latinského obesus, a mají vyšší hmotnost a jejich body mass index může být 27 až 29 a je to normální a já jenom chci zdůraznit, že zatížená kostra, ať už ten člověk nosí zátěž nebo dělá silový sport nebo buduje svalovou hmotu, ta roste víc do šířky než do šířky a body mass index je poměr tělesné výšky vůči tělesné hmotnosti.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže na tohle úplně zapomínáme.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na tohle někteří úplně zapomínají. Já bych jenom zdůraznila tedy, obézní může být také statný, ale my se víc budeme bavit o těch tučných nebo vykrmených a těch se potom to další týká.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na řadě jsou tuční a vykrmení. Tak jsme si definovali ty další 2 zbývající skupiny ze 3 a to v našem povídání, které míří k podvazování žaludku, na to chci apelovat, mluvíme s paní doktorkou Cajthamlovou a teď tedy zmíníme ty problémy u těch tučných a vykrmených nebo jak ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla nejprve říct, že vlastně bariatrické operace se týkají pacientů, u kterých už ta obezita je jasná. To znamená to jsou lidé, kteří mají body mass index vyšší než 35, což už tedy neznamená, že to je statný člověk a tam už musíme odlišit, jestli ten člověk je tučný, anebo jestli je opravdu vykrmený.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To určíme podle toho, co jí?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, totiž spousta našich hubnoucích, tady se zejména to týká žen, vlastně začaly hubnout kvůli tomu, že se jim začla kulatit bříška a v oblasti břicha u člověka, který nemá dostatek pohybu, což je hlavní zátěž v současné civilizaci, tak tam se někde hromadí tuk u těch, kteří mají chybný poměr živin, o tom jsme tady mluvili mnohokrát. To znamená, jejich přísun bílkovin, polysacharidů, vitamínů a vlákniny je nedostatečný a dohání to tukem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, to jsou ti lidé, kteří se třeba orientují jenom na kalorie?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Zaprvé se orientují na kalorie a za druhé vlivem toho, že vlastně mlsají místo jídla, protože nic jiného není müssli tyčinka místo oběda, oni vlastně celý den nejedí a to tělo tudíž šetří, no, a jediný způsob, jak přes den ten člověk přežije, je, pokud se mu jeho nepoužívaná svalová hmota začne vlastně zpracovávat na ten nadbytečný tuk. Tohle odliší vlastně jenom ta bioimpedanční metoda, případně teda drahá vyšetření typu nukleární magnetická rezonance nebo CT břicha, které vlastně odliší ten mnohokrát vzpomínaný útrobní tuk a ten útrobní tuk je v pozadí komplikací, které u obézních hrozí. Já bych tady ty komplikace ráda zmínila, čili je to hlavně cukrovka druhého typu, čili diabetes, non insulin dependentní, druhé je vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění a u těch morbidně obézních je významně vyšší riziko rakovinných onemocnění.

/ Písnička /

/ Reklama /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte pořad Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a dál se věnujeme tématu, které míří k tomu podvazování žaludku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jsem se trošku nechala unést, takže já se s dovolením vrátím k bariatrickým operacím, takže významná úloha bariatrické chirurgie, a teď cituji vlastně z odborného textu, je "definována v interdisciplinárních evropských závazných doporučení pro chirurgickou léčbu těžké obezity". Tohle to je záležitost, kterou hlídaly mezioborové týmy, to znamená tým vedený obezitologem, ve kterém tedy spolupracuje chirurg, často gastroenterolog a psycholog. V těchto doporučeních se konstatuje, a teď cituji, že "bariatrická chirurgie prokázala, že je nejúčinnějším způsobem léčby pacientů se třetím stupněm obezity", tady chci zdůraznit, že se jedná o nejúčinnější způsob léčby nespolupracujících pacientů, protože spolupracující pacient zaprvé nenechá svou situaci dojít tak šíleně daleko a za druhé přidá pohyb a na ten pohyb potřebuje určitou energii a kvalitní stravu a bez toho, že by změnil strukturu stravování, tak v podstatě se pořád považuje za nespolupracujícího. Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vy jste říkala, že je třeba to aplikovat u těch nespolupracujících pacientů.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No právě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale není potřeba pak přece jen, aby pak spolupracovali?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, víte, a tady já vidím základní problematiku, protože pokud já se smířím s tím, že můj pacient prostě spolupracovat nikdy nebude a já se o tu spolupráci nepokusím, no, tak jsem-li chirurg, tak něco uříznu, my jsme mívali takový vtip, že vlastně rozdíl mezi internistou a chirurgem je takový, že internista všechno ví a nic nevyléčí, zatímco chirurg toho mnoho neví a všechno vyléčí. Samozřejmě uráží to obojí specializaci, ale já jenom chci říct, že my internisté přece jenom vidíme, že i štíhlí pacienti, kteří se nehýbou a mají třeba nějakou genetickou problematiku, tak mohou mít i cukrovku, mohou mít i vysoký krevní tlak, kardiovaskulární komplikace a nutně potřebují změnit životní styl a stravu. Takže toto z mého pohledu se opravdu týká hlavně těch nespolupracujících. Ten problém je, že pacient indikovaný k bariatrickému výkonu by vlastně měl už před tím výkonem se začít snažit stravovat zdravě. Správně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak dlouho?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, oni totiž většinou, pokud mají tu morbidní obezitu, tak k tomu výkonu ani nejsou únosní. Když si představíte, kolik rizik takový člověk má, vlastně on může tomu chirurgovi zemřít, čili ten ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená je nějaká váha, které musí dosáhnout, aby aspoň to riziko bylo sníženo?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To záleží, to záleží na tom, jak to pracoviště vlastně si to nastaví. Většinou se snaží ještě před tím výkonem obezitolog pacienta motivovat, aby už začínal vlastně měnit strukturu stravy, snížit množství tuků, v té době by se měl pohybovat víc, aby prostě co nejvíc zhubl a ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená udělat to, co by měl dělat před tím, aby nemusel jít na tuhle operaci.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. No, bohužel. A v okamžiku, kdy tedy on už toho má akorát dost, no, tak mu bariatrická chirurgie vlastně pomůže k pocitu nasycení. Tady chci jenom říct, že je hodně kontraindikací, čili těch lidí, kteří byli celosvětově zatím operováni tímto způsobem, tak v Americe jich je asi 180 tisíc, u nás zhruba 100 tisíc, to nejsou veliké soubory. Čili v podstatě všichni ti lidé, kteří teď absolvují ty bariatrické výkony, tak vlastně záleží na tom, jak je bude to pracoviště sledovat, jak oni budou s tím pracovištěm spolupracovat, aby těch dat o těch případných rizicích mohlo být dostatek. Ještě chci říct teda o těch kontraindikacích, obecné kontraindikace celkové narkózy, to je to, proč ti lidé nemohou v některých případech vlastně, pokud mají nějaké závažné komplikace, kardiovaskulární, bez toho, aby zhubli, tak nemohou vlastně podstoupit tenhle výkon. Neschopnost dlouhodobě se přizpůsobit nárokům na pravidelné pooperační kontroly, to my vidíme velmi často, u těch, kteří už i bariatrickou operaci absolvovali, prostě oni nechodí na ty kontroly, měli by chodit každé 2 až 3 měsíce, nechodí a to je nikdo nemůže donutit. Máme svobodnou volbu vlastně léčebné metody a pokud ten pacient se rozhodne, že dál spolupracovat nebude, no, tak se nám ztratí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nemůže si ublížit?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Může. Samozřejmě každý nespolupracující pacient si může ublížit. Pokud bude po srdeční operaci, nebude chodit ke kardiologovi, ublíží si. Pokud bude po operaci páteře, nebude chodit na rehabilitaci, může si ublížit. Další jsou pochybnosti o schopnostech či vůli adekvátně pooperačně spolupracovat. Opět, proto je tam ten psycholog. No, a další, operováni by neměli být pacienti psychiatričtí. Tam se dělají vlastně různá vyšetření, aby se vyloučily nějaké psychiatrické diagnózy, třeba deprese. To je jedno z nejčastějších onemocnění, které provází obezitu a za kontraindikaci se také pokládá neléčená závislost na alkoholu či drogách. No, kdo tady v Česku považuje konzumaci 2, 3 piv denně za neléčenou závislost na alkoholu? Takových pacientů také může být řada. No, a po písničce asi si řekneme, jak bychom mohli bariatrické operace dělit.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zbývá nám ještě trochu času na to, abychom probrali ty bariatrické operace, jak je nazývá paní doktorka Kateřina Cajthamlová dnes v seriálu Hubněte zdravě, mluvíme tedy o podvazování žaludku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Mimo jiné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mimo jiné. Jak to vlastně vypadá, jak to funguje? Co v nás a s námi udělají? Ten chirurg.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, Patriku, nejvíc lidí zná takzvaný balonek. To vypadá tak, že různými způsoby se zavede do žaludku takový balonek, do kterého se napustí určitý roztok a ten balonek vlastně zmenší kapacitu žaludku. Tahle ta operace ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jakoby už tam něco bylo. Tudíž už se nám tam toho tolik nevejde.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, s tou se, tolik se nám nevejde, vzniká pocit nasycení a lidé, kteří se opravdu přejídají, to znamená jedí neadekvátní množství nějakých potravin, no, tak se nemohou přejídat a ani se většinou nepřejídají. Zhruba půl roku ten balonek tam může zůstat, často takové balonky dostávají pacienti právě před těmi složitějšími zákroky, aby si zvykli na ten způsob stravování a aby ho potom dodržovali i dál. Ten balonek se tedy vyndá po těch zhruba 6 měsících ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená to je druhá operace?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ono to není vysloveně operace, to se může dělat i fibroskopicky, to znamená zavedením toho balonku vlastně přes ústa, jícen do žaludku. No, pokud tedy ten pacient spolupracuje, hezky se to naučí, tak mohou začít tedy takzvané restrikční zákroky, což je vlastně první typ těch bariatrických operací. Tady jenom chci říct, to tak nenazývám já, to tak nazývají odborné společnosti. Takže restrikční zákroky, to jsou ty, při kterých se zmenší kapacita žaludku, ta se zmenší nevratně. Dělá se to tak, většinou, že se ten žaludek buď nějak složí, tomu se říká plikace, nebo se z něj udělá vlastně takový rukáv, to jsou rukávové operace, tam je trošku problém, že se odstraňuje část žaludku, která má určité hormonální funkce, čili to pak může mít zase další komplikace, no, a tyhle ty restrikční zákroky, ty už jsou nevratné většinou. Tam ten pacient už celoživotně ten žaludek by měl mu zůstat malý. Bohužel část pacientů tyhle ty operační zákroky takzvaně přejí. To vypadá tak, ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že jí víc a víc a prostě si to rozšíří ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
... že jí vlastně celý den. Pořád jí. Takže on sní to samé množství potravy, akorát prostě po menších dávkách.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To jsem se chtěl zeptat, mně se nezmenší chuť na to jídlo nebo pocit nasycení nepřijde dřív, když budu mít ten žaludek menší?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to je právě ten problém u těch nespolupracujících pacientů. On by mohl, ale on si nezvykne, a to je přesně to ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tam musí být nějaké přechodové období, aby tomu tělu dal vzniknout tenhle návyk?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bylo by to báječné, hlavní vždycky u jakékoli změny čehokoli je osobní rozhodnutí, že tu změnu přes veškeré překážky prostě dokončím. Každý začátek jakoby jde, ten člověk je nadšen nějakým způsobem, no, ale potom najednou si řekne, ale mě to takhle nebaví, začne jíst víc těch knedlíků, no, a kousek po kousíčku si ten žaludek zase roztáhne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, a je kam roztahovat? Není to nebezpečné právě tohle?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, samozřejmě, že to je nebezpečné. Proto ten člověk musí chodit na kontroly, proto by se o něj dál měl zajímat i psycholog, proto by se s ním mělo dál pracovat, ale to ten člověk musí svojí spoluprací umožnit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hm, mně to přijde úplně začarovaný kruh, jenom odložený problém. Protože ten člověk stejně musí spolupracovat, před tím nespolupracoval. Nebylo by lepší, aby spolupracoval před tím, aby k tomuhle nedošlo? Protože stejně je odsouzen k tomu spolupracovat podle mě do konce života nebo si přivodí ještě větší problém?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, léčba obezity je velmi nákladná, je časově náročná, vyžaduje velkou spolupráci klientů. Ti lidé prostě se nechovají úplně racionálně. Část z nich vlastně tou chybnou stravou má i chybné poznávají schopnosti. Pokud už mají cukrovku, tam přímo porucha kognitivních funkcí, neboli těch poznávacích, je už prokázána vlivem vlastně výkyvů hladiny cukru na mozek. Čili tady se bavíme o lidech, kteří pokud se jednou pro tento zákrok rozhodnou, měli by se rozhodnout, že budou docházet na to pracoviště. Budou upřímní a měli by si uvědomit, že jejich doba přežití se tou morbidní obezitou významně zkracuje.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A tímhle by si pomohli? Když budou spolupracovat?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, tlačíte mě do rohu. Spolupráce pacienta záleží na jeho osobním rozhodnutí. Ale já bych řekla ty druhé, to jsou takzvané malabsorbční zákroky, ty už jsou velmi závažné, tam se vyřazuje určitá část zažívacího traktu, jsou to operace na tenkém střevě, to znamená, že tam už se omezí zužitkování nejen přijaté energie, ale i některých živin, zejména bílkovin. Protože takový člověk vlastně má zhoršené vstřebávání i vitamínů, tak potom doživotně musí přijímat doplňky stravy ve formě různých proteinových doplňků, případně vitaminových doplňků a to si představte, že to musí dělat jako do stáří. Takže lidé, kteří vlastně chtěli ušetřit tím, že teda jedí nekvalitní stravu, no, tak pokud se propracují k této malabsorbční chirurgické léčbě, která jim už zachraňuje život, no, tak se jim zbytek života tedy těžce prodraží.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Lepší je tedy spolupracovat.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, a lepší je přijít včas. Proto opravdu doporučuji, než se kdokoli pustí do jakéhokoli zákroku na svém stravním a režimovém opatření a jejich změnách, musí znát svoji hladinu krevního tlaku, svoji hladinu krevního cukru, hladinu triglyceridů, cholesterol, svá rizika a musí se s někým poradit. Ideálně se svým ošetřujícím lékařem. Prostě včas znamená bez větších rizik.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová a těmito slovy také končí ten dnešní díl Hubněte zdravě. Moc děkuju.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já též. A všem, kdo nás poslouchají, přeji, aby se nikdy k téhleté operaci nepropracovali.




Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.