Co je těžší? Vyrobit pivo nebo pálenku?
Uvařit pivo je rozhodně těžší, než vypálit kvalitní pálenku. Takto odpověděl majitel Palírny a pivovaru Žlebské Chvalovice Jaroslav Kutílek. Podle něj jsou kvasné procedury v palírně předem dané.
„Do ovoce nasypete kvasnice a čekáte, až proběhne kvasný proces. Všechny hodnoty jsou dané a postupuje se podle tabulek, dnes už v elektronické podobě. Ale při výrobě piva stačí jedna malá chyba a celá várka je zkažená.
Jaroslav Kutílek založil palírnu ve Žlebských Chvalovicích v roce 1993 se svým otcem. Začínali úplně od píky. Od zkušené, lety prověřené firmy na Moravě, zakoupili technologii a odjeli na školení na Moravu.
Kutílkovi pálili nejdřív z vlastního kvasu, teprve později se odvážili skutečně podnikat. Dnes se mohou pochlubit několika tituly Šampion koštu, což je celorepubliková soutěž o nejlépe hodnocený destilát.
K palírně přidali pivovar
Pivovar vybudoval Jaroslav Kutílek ve Žlebských Chvalovicích v roce 2010. „Založil jsem ho proto, abychom měli celoročně co dělat. V zimě pálíme, v létě vaříme pivo a pořádáme spoustu akcí pro lidi. Přijeďte se podívat,“ zve do Žlebských Chvalovic Jaroslav Kutílek.
Kamarád sládek
Pivo naučil Jaroslava Kutílka vařit jeho kamarád sládek. A zadarmo. Proto i on rád naučí vařit pivo ostatní, s žádnou recepturou se netají. Jeho piva získala už několik ocenění. Dokonce díky němu vznikl pivovar v Maďarsku a na Ukrajině.
Zelený chmel na Vánoce
Ve Žlebských Chvalovicích si pěstují dokonce vlastní chmel. Právě z něj bude Jaroslav Kutílek vařit slavnostní vánoční várku tzv. Zelený chmel z čerstvého domácího chmelu.
„Vařit pivo v domácích podmínkách, to podle mě není ono. Ale na druhou stranu znám domácí vařiče piva, kteří to umějí a mají to vychytané, ale když o sobě někdo tvrdí, ž vaří dobré pivo, moc tomu nevěřím,“ říká Jaroslav Kutílek a vysvětluje, proč:
„Kamarád sládek, který vaří pivo 40 let, říká, že to stále neumí. Je tolik operací, kdy pivo můžete zkazit. Musíte mít kvalitní suroviny - chmel, slad a vodu. A pak vychytávat receptury, hlídat časy, teploty, atd. Potom musíte provést pivo kvasným, ležáckým a stáčecím procesem. Každá, byť sebe menší chybička, je pak na chuti znát,“ uzavírá majitel Palírny a pivovaru ve Žlebských Chvalovicích Jaroslav Kutílek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.