Co nám může kazit hubnutí?

11. srpen 2011

Největší audioportál na českém internetu

MUDr. Kateřina Cajthamlová | Foto: Český rozhlas Region

Podrývači hubnutí - co nám ho kazí

Co nám může kazit hubnutí? Je to alkohol, špatný pohyb, malé porce? Co jsou ty malé zlozvyky, které si možná ani neuvědomujeme a nedaří se nám kvůli tomu zhubnout nebo si po hubnutí udržet štíhlou linii?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teď to bouchne také, možná i vaše představy o hubnutí. Budeme mluvit o podrývačích hubnutí v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Já ji vítám.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Já jsem právě říkala, že ten dynamit je báječná taková píseň k předvoji našeho seriálu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak uvidíme, co všechno bouchne. No, co nám může kazit to hubnutí. Na to téma se vlastně budeme bavit.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, Patriku, máte nějaké nápady?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak určitě zdůrazňujeme, že pohyb je důležitý, tak asi když ho bude málo, tak nám to podrývá, asi bychom to zvládli rychleji,úspěšněji, kdybychom měli víc pohybu. Takový nešvar určitě drogy, to znamená, alkohol a kouření minimálně, ne? A pak hodně lidí tvrdí, já budu jíst často, ale málo, což už víme, že je špatně. Takže malé porce, že byly podrývačem hubnutí?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak máme toho spoustu. My většinou máme takové tři nebo čtyři vstupy, takže já si myslím, že na každý bychom nechali jednu z těch vašich možností. A pokud by posluchači měli ještě nějaké své věci, tak ať nám zavolají.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak já jenom připomínám telefon, protože volat můžete už teď, chcete-li, 221 553 777, chcete-li poradit s hubnutím, případně jak přemoci vaše zlozvyky, anebo jestli máte třeba ještě něco, co vám to hubnutí kazí. Třeba vám poradíme, jak se toho zbavit a nastoupit správnou cestu. Tak čím začneme?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych začala možná tím alkoholem, protože to je taková národní specialita.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A proč nám to tedy kazí alkohol? Kolik moc alkoholu kazí?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla nejprve upozornit, že existuje něco jako spalné teplo u každé živiny, nebo u každé látky, která projde našimi ústy. Spalné teplo u jednotlivých živin a i věcí, jako je alkohol, se liší. A v tom někdy bývá zakopaný pes. To znamená, sacharidy a bílkoviny mají spalné teplo někde kolem čtyř kilokalorií na gram, tuky mají zhruba dvojnásobek, čili to 9 kilokalorií na gram. A alkohol se bohužel pohybuje blíž těm tukům, protože má 7 kilokalorií na gram. Takže záleží vždycky, jaký to je alkohol. Vždycky ty více koncentrované destiláty mají vlastně v malém objemu poměrně dost gramů alkoholu. Takové obvyklé naše pivo, to ještě, pokud je to kvasnicové pivo, tak má vlastně další energii navíc z těch zbytkových cukrů, které v pivu jsou, takže tohle to všechno může to naše hubnutí poměrně dost narušit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, čím větší to číslo, to spalné teplo, tím hůř, ale takovéhle údaje asi nejsou na těch potravinách, nebo ano?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nejsou, tam je celkové množství energie, plus gramy jednotlivých živin. A v tom je právě ta past. Já jsem tedy na pivu hodně dlouho neviděla, že by tam bylo, kolik kilokalorií pivo obsahuje. Myslím si, že to na žádném z našich piv není, nevím, ale to velmi důležité je, že část lidí, kteří konzumují alkohol, tak ho konzumují místo jídla. A tady chci upozornit, že alkohol je toxin. A tudíž tělo s ním má hodně práce. A navíc tedy musí vyrábět víc tuků nebo ukládat víc tuků, aby, zvlášť u těch lidí, kteří chronicky pijí alkohol, tak aby nějakým způsobem kompenzovalo vlastně ten toxický jeho vliv. Takže tím vlastně lidé také někdy podrývají výrazně své hubnutí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Otázka je, jestli ti lidé dokážou odhadnout, že už toho alkoholu je moc, že už jsou chroničtí alkoholici, to si málokdo dokáže přiznat, když už mu řekneme, že vypije tolik skleniček denně vína nebo piva, že už je to vlastně trochu alkoholismus.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bývá vlastně takovým měřítkem jednotka alkoholu. Čili jednotkou alkoholu je půllitru piva, dvě deci vína, anebo jeden malý panák tvrdého alkoholu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A více než co už je problém?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Liší se to u žen a u mužů. Čili u žen, pokud,tady zdůrazňuji, pokud se nejedná o diabetiky, protože zase u diabetiků alkohol by se měl vyloučit zcela, takže pokud se jedná o nediabetiky, tak ta jedna jednotka denně s přimhouřenýma očima by neměla dělat velké potíže.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Ptát se jí můžete i vy, stačí využít telefonu 221 553 777. Tak přemýšlejte, na co se zeptáte. A využijte k tomu písničky.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Necháme plout ten čas a v rámci něj si budeme také v seriálu Hubněte zdravě povídat o podrývačích hubnutí. A můžeme mluvit i s vámi. Tak.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych jenom ještě chtěla říct, že pro některé z našich účastníků v televizním pořadu Jste to, co jíte, bylo velké překvapení, že pouhé vysazení pěti piv denně může vést ke zhubnutí až devíti kil tuku během tří měsíců. Takže takhle mnoho ten alkohol škodí. A můžeme se vrátit k druhému bodu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, zrychlíme to hubnutí tím, že se začneme asi pohybovat, respektive proč ten nedostatek pohybu do podrývá?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vždycky se říká u jakýchkoliv úprav životního stylu, že pokud člověk chce zhubnout, tak energetický výdej musí přesahovat energetický příjem. Mělo by to být o trošku, nemělo by to být o mnoho, aby tělo nebylo nuceno výrazně šetřit, ale bralo jenom z nadbytečných zásob tuku, ale bez pohybu opravdu přicházíme o svalovou hmotu. To pozná každý člověk, kterého nemoc nebo úraz na chvíli položí na lůžko. On vysadí svůj pravidelný pohyb. A začnou se mu dělat různé záštipce tuku. Takže tam začít dietou, bývá hloupost. Tam je opravdu důležité začít tím pohybem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jsou různé diety. Také ty, které pohyb využívají nebo nevyužívají, jak na něm staví, nestaví, jaký je v tomhle rozdíl?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla upozornit, že už od dávných dob, já bych řekla takové to již staří Řekové v případě, že člověk byl silný, tak se vždycky předepisovaly minimálně procházky, ty se předepisovaly vždy. Pak se předepisovalo plavání, pobyt v nějakém prostředí mimo prostředí obvyklé. A ta lehká strava, a tady zdůrazňuji to slovo lehká, protože lehká strava, to neznamená samozřejmě jenom zelenina s jogurty, to znamená strava, která je opravdu dobře stravitelná a zároveň není příliš energetická. Čili neobsahuje velké množství tuků. Já jsem třeba teď poslouchala jednu takovou velmi zajímavou reportáž o tom, co se má jíst před tím, než jedete autem. A tam vysloveně podle některých výzkumů vychází, že lidé, kteří konzumují jídlo ve fast foodech, takové to hodně tučné, takže někdy jezdí potom velmi agresivně, pravděpodobně pro to, aby se mohli rychle dostat někam, kde by mohli začít trávit. Protože ten ,ta nálož vlastně tučné stravy člověka dost uspává.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak to už ale další důvod, proč tedy nenavštěvovat fast foody. Zdá se, že nám i někdo volá. Tak zkusíme dá prostor a uvidíme, na co se bude ptát. Pěkné odpoledne přejeme z Regionu. Kdopak tam je.

posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady Dráža. Já bych se chtěla zeptat, nebo jestli by to bylo možný, paní doktorky, jak dalece při cvičení je důležitý udržovat tu správnou tepovou frekvenci. To znamená, aby se hublo, tak se udává, já nevím, od padesáti do sedmdesáti procent maximální tepový frekvence. Jestli je to opravdu tak důležitý.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já moc děkuji za tenhle ten dotaz. Já bych chtěla upozornit, jestli jste náhodou nesledovala první díl té nové série, tak tam vlastně zumbu tančila matka s dcerou. Dceři bylo 25, matce bylo 40. A ony obě se snažily vlastně dodržet tentýž rytmus. A jestli jste si všimla, tak tam jsme vlastně ukazovali, že tepová frekvence té dívky byla ve správném rozmezí, vzhledem k tomu, že je to v závislosti na věku, zatímco u té maminky už to bylo příliš mnoho. A zatímco dcera krásně hubla, tak maminka měla problém a vlastně její kardiovaskulární rezerva se spíš snižovala. Takže je to opravdu velmi důležité. A tady bych chtěla upozornit na to, že takové ty obvyklé hodnoty jsou velmi narušeny u lidí, kteří potřebují nějaké léky, například u lidí s vysokým krevním tlakem, kteří berou betablokátory, se tenhle vzorec vlastně nedá použít.

posluchačka
--------------------
No, to je můj případ.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. A v tu chvíli vy se musíte orientovat spíš podle svých fyzických příznaků. To znamená, měla byste být schopna tedy ještě aspoň mluvit tak, abyste se úplně nezadýchala, neměla byste příliš rudnout v obličeji. A po cvičení by se vám nemělo dělat, ani během cvičení nějak fyzicky špatně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak snad jsme odpověděli. Pomohlo takhle trochu. Mějte se pěkně.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou, děkujeme.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A posloucháte také seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlouvou dnes na téma podrývači hubnutí. Tak probrali jsme alkohol, probrali jsme pohyb. Teď nám zbývají porce, malé porce nebo velké porce.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to je v podstatě záleží na tom, co ten člověk dělá během dne. Jaké má fyzické a psychické aktivity, jakým způsobem vlastně na tom je. To znamená, jakou velkou hmotnost po světě tahá. Podle toho by ty porce měly být. To znamená představa, že budu jíst úplně minimum, většinou vede lidi k tomu, že začnou jíst studenou kuchyni, posléze hotovky. A pak už celá vlastně zdravá strava a zdravý pohyb v podstatě berou za své. Takže já bych chtěla upozornit, že za celý den by ten člověk měl sníst tolik živin, kolik potřebuje. A bavíme-li se o živinách, tak je to správný, vyrovnaný poměr bílkovin, kde by měly být zastoupeny i živočišné bílkoviny i rostlinné. Pak by to měl být správný poměr sacharidů. U lidí duševně pracujících by těch polysacharidů mělo být víc než u lidí tělesně pracujících. A pak by to měl být správný poměr tuků. Tady bych chtěla upozornit, že tuky u hubnoucích, ty živočišné, má ten člověk dostatečně sebou, takže ty by měl omezovat nejvíc. Měly by pokrývat maximálně čtvrtinu příjmu tuků i u člověka, který nepotřebuje výrazným způsobem hubnout. A většinu, čili tři čtvrtiny příjmu tuků by měly být z tuků rostlinných. To je zase důležité zmínit, přestože to zmiňujeme neustále, představa, že můžeme přežít jenom na zelenině a mase, vlastně naruší významným způsobem ten poměr tuků živočišných a rostlinných.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já musím říct, že jsem si hodně uvědomil, jak je důležitá velikost těch porcí, že jsou nedostatečné někdy třeba na tom příkladu, kdy s vámi hubla i Naďa Konvalinková v tom pořadu. Kdy přišla na začátek a říká, já to ani nesním, já jsem, já jim tak strašně moc. A i tím, jak to opakujeme, i tady v rádiu, jak boříme mýty třeba uvnitř třeba mezi kolegy, kteří si myslí, že když chtějí zhubnout, tak by měli omezit to jídlo, ne, naopak spíš přidat, docházíme k tomu,

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla upozornit, že objemově velká strava, která má dostatečný příjem živin, je vlastně to, co to tělo v podstatě je na to zvyklé a potřebuje to. Jakmile člověk začne hubnout a začne hubnout tím, že vlastně nezmění strukturu svého stravování, čili ponechá klobásy, ponechá zmrzlinu, ponechá dorty, čili stravu, která je zbytečně bohatá na tuky, má nedostatečný přísun bílkovin a udělá si z toho půl porce, tak těch bílkovin má ještě méně, ty se dostávají až někdy na třetinu nutného příjmu bílkovin za den. To znamená, že jeho obnova svalové hmoty trpí. Polysacharidů má pořád stejně málo, ne-li ještě méně, než měl. A má pořád vlastně nadbytečné množství tuků, přestože jí půl porce. Takže struktura takového stravování systém půl porce zůstává živinově chudá, energeticky bohatá, objemově malá strava, což zase neprospívá trávícímu traktu. Takže opravdu velikost porcí sama, to je jedna otázka, ale kvalita těch porcí, to je to, na co by se hubnoucí měl opravdu orientovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máte-li chuť se ještě na něco zeptat, využijte poslední možnosti. Tedy dnes. Číslo k nám do studia 221 553 777 pro vaše dotazy, které se týkají hubnutí a tomu, co vám to kazí.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych ještě, než zavoláte případně, tak bych chtěla upozornit na jednu velikánskou brzdu a škodibucha, který nám naše hubnutí může zničit. A to je sebenenávist. Tu jsme vlastně nezmínili, ale část hubnoucích opravdu sama sebe týrá, nemá se rádo. A jejich okolí někdy se k nim chová neuctivě. Tohle to může v jakémkoliv vlastně pokusu o to, aby člověk změnil svůj životní styl, udělat paseku, hlavně, co se týče velikostí porcí, protože nevěřil byste, Patriku a posluchači, kolika lidem vlastně jejich hubenější okolí vyčítá, že jedí dostatečně. Přijde mi to opravdu špatně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máme telefon. Kdopak nám volá, pěkné odpoledne na Regionu.

posluchačka
--------------------
Dobrý odpoledne, tady Alena Šálená, Kladno.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Aleno, já vás poprosím ještě ztišit rádio, abychom vám dobře rozuměli a vy zase nám, protože od toho si voláme, abychom prodiskutovali nějaké téma. Tak povídejte, potom.

posluchačka
--------------------
Tak měřím 165 centimetrů, teda měla jsem v tomhle to v občance, ale rostu nějak do země. Mám teď nějak o 4 centimetry míň. Ale vážím 79 kilo. Mám cukrovku a mám to vždycky mezi šesti a sedmi ten cukr.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Čili není vlastně v těch normálních rozmezích.

posluchačka
--------------------
Ale beru prášky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Chtěla jsem se jenom zeptat, máte také nějaký pravidelný pohyb? Protože to u člověka, který má cukrovku, je velmi důležitou součástí režimu.

posluchačka
--------------------
Pravidelnej pohyb mám jenom v tom, že chodím s pejskem ven.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak to může stačit. Jak často chodíte a na jak dlouho?

posluchačka
--------------------
Většinou tak na půl hodiny, někdy dýl. Záleží, jak mám čas.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, takže tohle to je dobré, jinak tedy vy od svého diabetologa určitě máte určeno, kolik vlastně sacharidů ve své dietě můžete mít a určitě víte, že si musíte potravu vážit. Děláte to?

posluchačka
--------------------
Tak už to pomalu nedělám. Ale to podle zvyku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Podle zvyku, chci moc, moc poprosit, nedělejte, protože člověk, který vlastně přestane vážit potraviny, tak pokud je diabetik a jeho cukrovka, přestože bere léky, není dostatečně kompenzovaná, což se pozná mimo jiné podle toho, že nehubnete, to, že vlastně zůstáváte pořád při těle, tak ten musí potraviny vážit, sledovat množství tuků v potravě, protože v dnešní době už se ví, že přemíra zejména živočišných tuků může vlastně cukrovku zhoršovat. A sledovat množství sacharidů, protože těch musí být dostatek, ale nesmí jich být přebytek. Takže já se velmi přimlouvám, abyste četla složení, pravidelně se pohybovala, vážila potraviny a vlastně všímala si toho, jak hubnete a podle toho vlastně se orientovala v tom, jestli už můžete trochu polevit. Ale já si myslím, že diabetik by tedy ve vážení potravin polevit neměl. 

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak snad jsme poradili.

posluchačka
--------------------
Cukrovku mám druhýho typu a nevydržím ty tři hodiny, za tři hodiny mám strašnej hlad.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak právě proto je potřeba právě zrevidovat, jestli máte dostatek bílkovin ve stravě a jestli těch sacharidů máte dostatek. Já bych asi doporučila, aby při příští návštěvě u vašeho diabetologa jste přinesla záznam toho, jak se stravujete a poradila se.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Udělali takovou malou revizi s vaším lékařem. To bude nejlepší. Tak mockrát děkujeme a přejeme hezké odpoledne.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Taky hodně zdraví, děkujeme za dotaz, na shledanou.

posluchačka
--------------------
Děkuju moc. Tak to byla další posluchačka a tím jsme také, zdá se, už ukončili to dnešní povídání, protože nám tolik času nezbývá a snad se můžeme domluvit, že příště si budeme povídat o jojo efektu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je velmi důležité téma. Takže já se moc těším, vám všem přeju hezký zbytek léta a příště na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mějte se a posílám i písničku. Hana Zagorová - Nešlap, nelámej.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.