Co o nás vědí elektronické systémy

S kým jsme šli včera na pivo, se dá zjistit z polohy našich mobilních telefonů a záběrů z kamerových systémů docela přesně. Ale kterou trpíme nemocí nebo jakou máme krevní skupinu, tedy informace, jejichž okamžitá znalost by nám mohla v akutním ohrožení i zachránit život, se shánějí obtížně. Není to jen neúplným propojením informačních zdravotních systémů všech poskytovatelů zdravotní péče, ale také obavy ze zneužití citlivých dat o nás.

Proto je tu MUDr. Jan Bruthans, PhD., absolvent 1. lékařské fakulty UK v oboru všeobecné lékařství a mimořádného studia v rozsahu bakalářského stupně informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Své doktorské studium oboru Hospodářská politika úspěšně ukončil na Národohospodářské fakultě VŠE. Je držitelem specializované způsobilosti v oborech Anestézie a resuscitace a Veřejné zdravotnictví. Pracuje jako vedoucí lékař anesteziologického oddělení na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Zároveň se věnuje výuce i vědecké práci v oboru elektronizace zdravotnictví, v této oblasti také poskytuje expertní konzultace. Je vyučujícím a garantem předmětu Nemocniční Informační Systémy na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. A také ho trápí, že kompletní zdravotní dokumentaci svých pacientů nemá ve svém počítači k dispozici na jedno kliknutí.

V podcastu si s ním budeme povídat o elektronizaci zdravotnictví, elektronickém receptu a spoustě důležitých věcí, které by pomohly lepší péči lékařů o pacienty.

Poslechněte si celý rozhovor v podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio