Čokoláda k Velikonocům patří, říká její degustátor

8. duben 2012

Čokoláda je světově oblíbená pochoutka. Tradičně byla symbolem Vánoc a podle degustátora čokolády Huberta Hátle patří i k Velikonocům.

Původní chuť čokolády byla hořká a kořeněná. Většinou se čokoláda vyráběla z rozemletých kakaových bobů, které byly zahuštěné kukuřičnou moukou, okořeněné vanilkou, chilli papričkou a dalšími přísadami.

  • Čokoláda a
    Velikonoce
    " style="">
    Čokoláda a
    Velikonoce
    " style="">
    Čokoláda a
    Velikonoce
0:00
/
0:00

Dnes známe několik druhů chutí čokolády, stala se totiž běžnou součástí našeho jídelníčku, vyrábějí se z ní nejrůznější cukrářské výrobky.

Historie čokolády

Původním místem výskytu kakaovníku je tropický deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka. V době, kdy Kryštof Kolumbus objevil nevědomky Ameriku, se čokoláda pila na území Mexika a Střední Ameriky. Za původní pěstitele kakaovníku jsou považováni Olmékové, Mayové a Aztékové.

Čokoláda

Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocolatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16. století, když si podrobil Mexiko.

V Evropě se stal tento čokoládový nápoj velmi oblíbeným a brzy se dostal do vyšších společenských vrstev. Pití čokolády bylo stále populárnější a žádanější. Původní čokoládový nápoj byl hořký, a proto se časem začaly vymýšlet nové postupy na výrobu, také se do něj začal přidávat cukr.

autor: Jana Huzilová