Čokoláda k Velikonocům patří, říká její degustátor
Čokoláda je světově oblíbená pochoutka. Tradičně byla symbolem Vánoc a podle degustátora čokolády Huberta Hátle patří i k Velikonocům.
Původní chuť čokolády byla hořká a kořeněná. Většinou se čokoláda vyráběla z rozemletých kakaových bobů, které byly zahuštěné kukuřičnou moukou, okořeněné vanilkou, chilli papričkou a dalšími přísadami.
Dnes známe několik druhů chutí čokolády, stala se totiž běžnou součástí našeho jídelníčku, vyrábějí se z ní nejrůznější cukrářské výrobky.
Historie čokolády
Původním místem výskytu kakaovníku je tropický deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka. V době, kdy Kryštof Kolumbus objevil nevědomky Ameriku, se čokoláda pila na území Mexika a Střední Ameriky. Za původní pěstitele kakaovníku jsou považováni Olmékové, Mayové a Aztékové.
Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocolatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16. století, když si podrobil Mexiko.
V Evropě se stal tento čokoládový nápoj velmi oblíbeným a brzy se dostal do vyšších společenských vrstev. Pití čokolády bylo stále populárnější a žádanější. Původní čokoládový nápoj byl hořký, a proto se časem začaly vymýšlet nové postupy na výrobu, také se do něj začal přidávat cukr.
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
V roce 2020 se zrodila běloruská diaspora, popisuje sociolog. Jak se od pokusu o revoluci proměnila?
-
Nevyřešené otázky a Trumpovo PR. Mírová dohoda Arménie a Ázerbájdžánu není konečná, míní expert
-
ONLINE: Vance se setká s britským ministrem zahraničí. Starmer předtím mluvil se Zelenským
-
Na 20 arabských a muslimských zemí odsoudilo izraelský plán. Odmítají obsazení města Gaza